fredag 30 augusti 2024

Åsas specialarbete/ En novell skriven av: Marika Frykholm

Jag heter Åsa Karlsson. Jag är 16 år gammal. Jag går det första året på dramaprogrammet på Mellanhöjdsskolans gymnasium på söder i Stockholm. Vår klasslärare, Mia Svensson hade givit oss i uppgift att skriva ett specialarbete. Jag och mina 3 bästa tjejkompis som heter: Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hon 16 år gammal ska här framföra vårt specialarbete som vi har jobbat på. Jag var spercillet inspirerad av den engelske 1900- tals författaren, David Lodge`s  ena roman som heter: " Nice Work": En av huvudpersonerna i " Nice Work" är en tjej som heter Dr. Robyn Penrose. Dr. Robyn Penrose är doktorand i engelsk litteratur med särskild inriktning mot den engelska industriromanen med världsberömda engelska 1800- tals författare så som till exempel Charles Dickens occh de 3 systrarna Bronte. Charlotte Bronte, Emily Bronte och Anne Bronte.

Nu stod vi alla 4 tjejere framför våra klasskamrater och vår klasslärare, Mia Svensson sa." Då så Åsa du kan börja med att redovisa en del av ert specialarbete som du har jobbat på".

Jag gick fram till katedern och började:
" Jo jag hade tänkt berätta lite om populärlitteratur": " jag har en äldre kompis som heter Ylva Pettersson som har läst en litteraturkurs i populärlitteratur vid Uppsala universitet som en sommarkkurs": " Så jag har här valt att prata lite om en Netflixx- serie som heter: " The Playlist" vars manus är skrivet av en man som heter: Christian Spurrier": " Den handlar om grudaren Daniel Eks framgångssaga som::" Här blir jag plötsligt avbruten av en tjej i moderna kläder som kommer uppdykandes bakom mig. Hon säger:
" Jag har lagt in min recension av Netflix- serien:: "THe Playlist" som handlar om Spotyifys grundare Daniel Eks framgångssaga". " Bland annat": " Serien är tillägnad  av de olika grundarna och varje grundare får berätta sin version i ett av avsnitten i serien": " utom ett avsnitt som står för en fiktiv artist som heter Bobbi T som får stå som ett samlingsnamn för alla artister": " The Playlist" är skriven av: Christian Spurrier": "Jag har lagt in mi här". Säger hon och håller fram sin mobil. " Det är på en app som ni kan ladda ned på era mobiler": Tjejen visar på sin egen mobil hur det går till. Hela klassen får fram appen på sina mobiler. Här nedan följer hennes recension.

 







Jag har precis börjat se Netflix nya mini- serie  som heter: " The Playlist"; om grundaren av Spotify, som heter Daniel Ek som var en självlärd programmerare. 

" The Playlist" manusförfattare heter: Christian Sparrier.

Enligt denna tv- series programbeskrivning på internet så personifieras i denna mini serie bolaget Spotifys chefsjurist, Petra Hansson, samt land annat även Daniel Eks affärskompanjon: Martin Lorenzon. 

I det första avsnittet ;( The Vision") av denna mycket intressanta berättelse om hur Spotifys " framgångssaga som det står på pgorgramsidan på Netflix, skapades, så får man följa skaparen av Spotifys Daniel Eks kamp för att kunna marknadsföra sin idè om gratis musik. Citat från programsidan av: " The Playlist": " Daniel Ek, ( här spelad av Edvin Endre) är techentreprenören från Rågsved som sökte jobb på GOOGLE redan som 16- åring". " Då det inte gick så utvecklade den då 23 årige Daniel Ek ett annonssystem som han sålde till Tradoubler". " Detta gav Daniel Ek miljontals med krnor". Citat enligt sidan: " Vem är vem" i: The Playlist": Daniel Ek, ( här spelad av Edvin Endre) utvecklade ett annonssystem som gjorde att den då 23 årige Daniel Ek tjänade miljontals med kronor. Detta såldes senare till Tradoubler. Där mötte Daniel Ek Martin Lorenson, ( här spelad av: Christina Hillborg),  som blev en av finansiärerna bakom Spotify". ( Citat från sidan: " Skådespelare i The Playlist: " Vem är vem"? ) 

Jag vill varmt rekommendera denna mycket intressanta skildring om Spotifys grundare: Daniel Ek. Jag tycker att skildringen av hur Daniel Ek kom på sin briljanta affärsidè  är här alldeles utmärkt skildrad av sådespelarna i denna Netflix mini- serie. 

I den ena delen av den nya Nettflix- serien: " The Playlist" baserad på boken om hur Spotyfy grundades av Daniel Ek ( här spelad av Edvin Endre),. så verkar musikbolagets direktör, Per Sundin få sig en tankeställare av hur Pirate Bay kunde bli så stora som de faktiskt var. Daniel Ek, här spelad av Edvin Endre, möter en av finasiärarena bakom Spotify som heter Martin Lorenzon,.

Där mötte han Martin Lorentzon som blev en av finansiärerna bakom Spotify. När Daniel Ek hittar på ett annonssystem så möter han Martin Lorenzon på Tradeoubler.  I serien: " The Playlist" " tänker" den då unge Daniel Ek, här spelad av Edvin Endre, att " en dag kommer all musik att vara digitalt": ( Citat från Netflix- serien: " The Playlists" i det första avsnittet: " The Visoin":, ( Med manus skrviet av: Christian Spurrier)

I samma del blir juristen Petra Hansson övertalad att börja som chefsjurist på Spotify. Petra Hansson accepterar utmaningen.

I en annan del är det Andreas historia som här berättas.Andreas beräättar hur han var en nerd då han gick i skolan men fantiserade om att hitta sitt kompisgäng. Sina " Avengers". 

I en annan del är det delägaren, Martin Lorenzons, en av Spotoifys grundare i samarbete med Daniel Ek, , historia som här berättas genom att han i Netflix- serien " The Playlist" deltar som sommarpratare på radio. Här spelad av: Christian Hillborg. Martin Lorenzon lanserade  den idèn år 2007.  

I en annan del får vi följa artisternas röst enligt programsidan om " The Playlist". För artisternas röst står den fiktiva karaktären, Bobbi T som är en " kämpande artist,, ( citat enligt programsidan") "  som försöker hitta sin plats på den ständigt skitfande digitala musikeran". ( Citat enligt programsidan om " The Playlist": ) Den kämpande artisten Bobbi T som är en fiktiv karaktär är här spelad av: Janice Kavander. 

Per Sundin,  här spelad av Ulf Stenborg, ( här föler  ett  citat från " Vem är vem" i the Playlist") ; " en av dem som ledde kriget mot skaparna bakom The Pirate Bay - den svenska tjänsten som gjorde piratnedladdning enkelt och populärt bland unga".( Citat från: " Vem är vem" i tv- serien: " The Playlist": Per Sundins historia, ( här spelad av Ulf Stenborg) framställs i The Playlists andra del om, " hur det gick till när Spotify grundades" enligt denna tv- serien. 

Per Sundin, ( här spelad av Ulf Stenborg) var VD för Sony Music under åren 2004- 2008. Liksom i Netflix serien: " The Playlist" så var det i verligheten några tuffa år för musikbranchen. 

Ulf Stenberg, ( som spelar Per Sundin i The Playlist") känns igen från serierna: " Björnestad" och " Spelskandalen", samt även komedin: " Ur Språ", nligtsidan: " The Playlist," " Skådespelare", " Vem är vem"? ( I: " The Playlist" för att förtydliga. ) 


 Citat från programsidan om: " The Playlist"- vem är veM: I avsnitt 3 får vi följa Petra Hansson,(N här spelad av Gizem Erdogan)  stjärnjuristen som kom ombord innan Spotify hadel lanserats". ( Citat från: "The Playlist"- Vem är vem" från programsidan:
Citat från programsidan om " The Playlist":

 "Där Daniel Ek stod för visionen, Petra Hansson skötte juridiken och Martin Lorentzon skyfflade in pengar, hade Spotify inte blivit vad det blev utan en rad skickliga kodare"

Den ena delen handlar om Andreas Ehn. här spelad av: Joel Lutzow, ( författarens anmräkning av denna kulturblogg: Ursäkta jag kan inte stava u:et på rätt sätt i Joel Lutzows efternamn Lutzow, ber så hemskt mycke tom ursäkt för detta. ) 




I den ena delen är det entrprnören som var med om att gruna Tradoubler enligt programsidan av The Playlist, och även var en av grundarna av Spotify, Martin Lorenzons, / (h är spelad av: Christian Hillborg) historia som spelas upp i Netflix serien: " The Playlist". 

Citat från programsidan om: " The Playlist": " Martin Lorentzon är entreprenören som var med om att grunda Tradedoubler och senare även Spotify, som lanserade en första version år 2007" ( Citat från programsidan av: "The Playlist" med manus skrivet av: Christian Spurrier. ) 

Citat från The Playlists sida: " Vem är vem" i: The Playlist": " I  avsnitt tre får vi se Petra Hansson, ( här spelad av: Gizem Erdogan) ge upp en karriär på en advokatbyår för att prova på att jobba i en ung, grabbig, start- up miljö": ( Citat från: " Vem är vem"?  I: " På sidan: " Vem är vem"?  I: " THe Playlist". 

 "            CItat från The Playlist  från programsidan om  The Playlist: " På Spotifys kontor fortlöper en kamp emot klockan ifall idésprutorna ska lyckas med sin bedrift att få fatt i dyra musikrättigheter, ordna fram snabba laddtider och den ack så viktiga aspekten - tjäna pengar. Musikbolagen stavas i mångt och mycket USA, vilke gör att man en bit in i tv- serien kännder att de Amerikanska influenserna kommer smygande"" 

Några av de medverkande i The Playlist, manusförfattare: Chirstian Spurrier

 Daniel Ek Edvin Endre

Per Sundin Ulf Stenborg

Petra Hansson Gizem Erdoga 

Andreas Ehn  Joel Lutzow, ( Författares till denna kulturbloggs anmärkning: Ursäkta jag kan inte stava u:et rätt på Joel Lutzows efternamn ber så mycket om ursäkt för detta.)

Martin Lorenzon  Christian Hillborg

Jag vill varmt rekommendera alla att se denna nya Netflix mini serie: " The Playlist" av manusförfattaren Christian Spurrier om skaparna som det står i programbeskrivningen: " Spotyfis skapares Daniel Eks framgångssaga"! 

Nu har jag sett hela Netflix serie: " The Playlist" om, ( som det står på programsidan)  " grundaren av Spotify Daniel Eks, ( här spelad av Edvin Endre) framgångssaga". 

Det jag tycker var extra bra och roligt med denna serie, "The Playlist" med manus skrivet av: Christian Spurrier, är hur alla som var med och grundade Spotify fick vara med och låta karaktärerna berätta " sin historia" om hur just han/ hon upplevde att det gick till då Spotify grundades. I den första delen framställs Daniel Eks  historia ,,( här spelad av Edvin Endrè), i den andra delen framställs Per Sundins, ( här spelad av Ulf Stenborg) historisa. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se Netflix serie: " The Playlist" av manusförfattaren: Christian Spurrier som är baserad på boken som det står på programsidan," Spotifys grundares Daniel Eks framgångssaga". 

Serien finns i skrivande stsund  221022 att se på Netflix. 

Efter denna presentation blir det plötsligt mörkt i klassrummet. Då lljuset tänds igen är tjejen borta.

Vår klaslärare Mia Svensson säger:
" DÅ så Åsa": " Tack ska du ha för idag": " Och då får du Moa ta över imorgon":
Jag blir upprörd och säger:
" Men det är väl inte mitt fel att::"?
VÅr klasslärare Mia Svensson säger:
"Tack ska ni ha för idag": " Vi ses imorgon"!
Vi går allihopa ut ur klassrummet. 

 

söndag 25 augusti 2024

Åsas specialarbete/ En novell skriven av: Marika Frykholm

 Jag heter Åsa Karlsson och jag är 16 år gammal. Jag går det första året på dramaprogrammet på Mellanhöjdsskolans gymnasium på söder i Stockholm. Vår klasslärare, Mia Svensson hade givit oss i uppgift att skriva ett specialarbete. Jag hade valt att skriva detta specialarbete tillsammans med mina tre bästa tjejkompisar på dramaprogrammets första år. De tre tjejerna hette: Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hon 16 år gammal. 

Jag var speciellt inspirerad av den engelske 1900- tals författaren David Lodge`s ena roman som heter: " Nice Work":  En av huvudperseronan i " Nice Work" är en tjej som heter Dr. Robyn Penrose. Dr. Robyn Penrose är doktorand i engelsk litteratur med särskild inriktning mot den engelska industriromanen. Med  världsberömda engelska  1800- tals författare så som till exempel Charles Dickens och de 3 systrarna Bronte: CHarlotte Bronte, Emily Bronte och Ann Bronte. " Nice WOrk" handlar också om hur Dr. Robyn Penrose ska vara en " skugga" till en fabrikör som heter Mr. Vic Wilcox som är chef för en fabrik som heter Pringle`s. Det ska visa sig att de två har mycket att lära av varandra. '

Jag hade just läst början på en historisk romantrilogi som heter: " Pottungen". Av den svenska författarinnan: Anna Laestadius Larsson. "Pottungen handlar om den fattiga arbetarklasskvinnan  johanna som påstår sig vara döv. Hon får ett oäkta barn med en herreman: Hennes son heter NIls. NIls blir kompis med en man som hjälper Johanna att förverkliga sin dröm att bli rodderska så att hon ska kunna klara sig själv ekonomiskt. 

Här nedan följer min recension av denna roman.


Jag håller på och läser en så bra roman att jag bara måste rekommendera den innan jag ens har läst ut den! Romanen heter: " Pottungen", och är skriven av författarinnan: Anna Laestadius Larsson. 

" Pottungen", av: Anna Laestidius Larsson är en historisk roman som tar sin början vid mordet på Kung Gustav den iii. Det är andra delen av en trilogi av historiska romaner som handlar om Hedvig Elisabeth Charlotta som blev hertig Karl den iii:s hsutru, som ursprungligen kom till Sverige som barnbrud som det står i efterordet av författarinnan, Anna Laestadius Larsson, " endast vid 15 års ålder" från Tyskland.

Den första romanen i denna historiska trilogi som bland annat speglar det svenska hovlivet i Sverige för tiden i och omkring mordet på Gustav den iii:e, heter: " Barnbruden", och berättar om hertiginnan Hevigd Elisabeth Charlottas  ankomst till Sverige som hon fördes till endast som en tonårig flicka för att bli gift med Gustav den iii:es bror, hertig Karl som enligt, efterordet, senare blev hertig Karl den 13:e. 

Den andra boken denna historiska romantrilogi som jag håller på och läser heter: " Pottungen", där bland annat den till synes till att börja med döva flickan som allmänt kallas: "Pottungen" då hon hade i uppgift att ta hand om allt avskräde på det Kungliga Slottet, men som i själva verket heter Johanna, nu har lämnat det kungliga slottet i Stockholm tillsammans med sin son Nils och får beskydd av tidningsskribenten Filip som hjälper Johanna att få anställning som rodderska på Stockholms ström. Istället för sitt arbete på den krog hon hitintills har haft. 

På själva det kungliga slottet så är hertiginnan Charlotta  Elisabeth Charlotta,i full färd med, enligt baksidestexten av romanen, " Pottungen", att tillsammans med sin bästa väninna, Sophie Piper, född von Fersen, att bilda  kcinnosalongen, " Blåstrumprona". Allt medan enlig baksidestexten, " hertiginnan Charlotta drömmer om makt och inflytande". Enligt slutordet, skrivet av författarinnan, Anna Laestadius själv, så fanns den litterära kvinnosalongen: " Blåstrumporna" på riktigt. Men i 1700- talets England.  Den litterära engelska kvinnosalongen: " Blåstrumpona", leddes av: Elisabeth Montague och verkade för kvinnors rätt till utbildning.

Rodderskan Johannas utomäktenskapliga son, Nils som hon har fått tillsammans med hertig Karl, går med i en motståndsgrupp mot adeln. Som straff för att hans mor, Johanna, har tigit om sanningen om hans härkomst. Han vet fortfarande inte vem hans far är. Men han blir orolig då han har tagit på sig att stjäla en hatt av en herreman. Han är rädd att bli påkommen. För att han trivs mycket bra med sitt arbete på hans mors gode vän och hjälpare, den rike mannen som äger en tidning som hjälper dom och hans mor med att äga den båten hon ror och som är hemligt förälskad i Nils mor, Johanna. 

" Pottungen" ingår i ett historiskt skönlitterärt verk. Vilket innebär att allt som beskrivs i denna roman, " Pottungen" självklart inte är exakt historiskt med sanningen överensstämmande. Det är därför enligt min personliga åsikt högst osannolikt att påstå att hertig Karl någonsin skulle ha haft en oäkta son som hette Nils tillsammans med rodderskan Johanna som skulle ha varit slottets pottunge. Det vill säga den som hade ansvaret för att tömma slottets avskräde. 

Enligt slutordet av författarinnan: Anna  Laestadius Larsson, så skriver t Anna Laestadius: " herstory". " Detta", menar Anna Laestadius Larsson", " är lika viktigt som att skriva " history".  " Detta på grund av"; menar Anna Laestadius Larsson, " att kvinnornas historia genom historiens gång ofta har gått förlorad". Enligt Anna Laestadius Larssons slutord, fick författarinnan och journalisten, Anna Laestadius Larsson syn på ett porträtt som guiden beskrev som, " den yngsta, kvinnliga, barnbruden, drottning  Hedvig Charlotta Elisabeths på Drottningholm" 

 Enligt Anna Laestadius Larssons slutord så bestämde sig författarinnan Anna Laestadius Larsson; " där och då", " för att ge liv åt denna unga,, barnbrud, drottning Hedvig Elisabeth Charlotta".  Detta enligt slutordet av Anna Laestadius Larsson i  hennes andra del av den historiska romantrilogin om den unga,  barnbruden: Drottning Hedvig Elisabeth Charlotta. 

Hedvig Elisabeth Charlotta och hennes bästa väninna Sofie startar en hemlig grupp för konstnärer och poeter som de döper till Blåsttrumporna. Egentligen så enligt Anna Laestadius Larsson om jag minns rätt så fanns denna grupp  i England. På dessa möten möts kvinnor från alla olika samhåällsklassewr och diskuterar konst och litteratur. För att skaffa sig inflytande och makt. Enligt Anna Laestadiud Larssson, författarinnan till den skönlitterära historiska trilogin som tar sin början med. " Barnbruden, " Pottungen"; och den sista delen: #" Röfhonan". 

Citat till slutordet i Anna Laestadius roman: " Pottungen"; den andra delen i den historiska 1700- tals trilogin som börjar med romanen: " Barnbruden", och slutar med: romanen: " Räfhonan"; så skriver Anna Leastadius Larsson i efterordet till: " Pottungen"; att " hon skriver " herstory" ". Det tycker jag är en mycket intressant och yänkbätf kommrnyst. 

Den sista och tredje delen i denna historiska romantrilogi om 1700- talets Sverige, heter: " Räfhonan". 

Jag vill varmt rekommendera denna svenska, historiska, romantrilogi, som med sina många olika karaktärer som skildras allt från det högsta samhällsskiktet vid det kungliga svenska hovet, till det lägsta av arbetarklassen, gör dessa romaner, enligt mitt tycke till en fascinerande läsning.  s


Jag h ade även forsat runt på de olika biblioteken i Stockholm och där funnit en intressant berättlser och min en svensk piga på 1700- talet som ville bli piga  på kung Gustav den 3:es hov på det Kungliga slottet. Pigan hette Karin Morsdotter och var just nu på väg från Stockholms skärgård in mot huvudstaden till det kungliga slottet. Här nedan följer en del av hennes berättsle.

Jag heter Åsa Svensson. Jag är 16 år gammal. Jag går det första året på dramaprogrammet på Bruksholmsgymnasiet på söder i Stockholm. Vår klassläare Mia Karlsson hade givit oss i uppgift att skriva ett specialarbete. Jag hade valt att skriva om mina två favroitämnen som var litteratur och historia. Jag hade hört genom min klasskompis Moa Adamsson som skrev sitt eget specialarbete om samma ämnen som jag att hon hade hittat en mycket intressant historia på biblitoeken i Stockholm om en piga på 1800- talet som hette Karin Morsdotter som kom från skärgården i Stockholm och som ville ta sig in till det kungliga slottet och där tjäna som piga vid kung Gustav den 3:eshov. Jag hade bestämt mig för att följa Karin Morsdotters resroute. 

Nu hade jag förstått det som att hon hade tagit sig från den plats vi idag har Ropsten till där Nybrokajen i Stockholm är beläget i våra dagar och där tagit in på ett värdshus för att äta en god middag och sova över där. Jag hade bestämt mig för att göra samma resa som Karin Morsdotter. Därför tog jag den ena Ropsten båten med sl-kortet för att åka samma route som Karin Morsdotter hade gjort.  


Jag hade även en äldre kompis som hette Ylva Pettersson. Hon studerade engelskla vid Uppsala universitet på distans. Genom Ylva hade jag kommit i kontakt med hennes spexgrupp på en av nationerna i Uppsala. Här nedan följer en del av deras berättelse. 


Jag som skriver detta heter Ylva Pettersson. Jag hade varit på ytterligare ett spexmöte på nationen. Vår regissör Joakim Adamsson kom fram till mig. Han sa: " Jag är inte en Alien": " Jag kom in genom den öppna dörren": " Det var mörkt i lokalen". " jag gick in och ställde mig i mitten av cirkeln": " SÅ tändes  lamporna": " Jag brukar inte ge mina elever specialbehandling".

Jag gick hem till mig och skrev följande mail till Joakim Adamsson:
" Hej Joakim", ( skrev jag), " jag är så inspirerad av dig": " Ditt sätt att dyka upp på nationen": " Jag har alltid älskat science- fiktion och  fantasy": " Jag tycker att vi absolut måste ta en fika på nationen nu på lördag":

Mvh,
Maria Svensson





onsdag 21 augusti 2024

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasium. Tre tjejer som ska framföra ett specialarbete. De är alla 16 år gamla. De tre tjejerna heter:Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hon är 16 år gammal. En tjej som kommer uppdykandes ingenstans ifrån och oavbrutet avbryter deras framföranden. Deras klasslärare Mia Svensson. Och resten av klassen.

Mia Svensson, ( klasslärae9:
" Då så Moa": " Idag är det din tur att framföra din del av ert specialarbete":

Här blir Mia Svensson avbruten av en tjej som kommer uppdykandes bakom de 3 tjejerna i modderna kläder som säger:
" Ursäkta". " Jag har något att meddela er allihopa": " Jag heter Jonna Pettersson och det är jag som hela tiden har avbrutit era framföranden av ert specialarbet": " Saken är den att jag älskar specialarbeten": " Jag blev tipsad av Karin Lennartsson här i klassen om när och om vad som skulle presenteras": " Det är även Karin som har ordnat så att det såg ut som att jag bara försvann varje gång":

Mia Svensson suckar lättat ut. 
Mia Svensson, ( klasslärae):
" VIlken tur att vi just idag har vår föredetta ellev Åsa Karlsson med oss här på besök. " Åsa, vi skulle väldigt gärna vilja att du började i klassen igen":

Åsa Karlsson; (t8d8gare elev som nu är elev i en särskoleklass på Mellanhöjdsskolan):
" Tack för erbjudandet": " Men jag trivs så bra i min särskoleklass också nu sedan jag har fått min ADHD diagnos att jag vill helst stanna här": "Men jag kommer gärna och lyssnar på era framföranden om det är ok"?
Mia Svensson:
" SJälvklart är det ok ÅSa": " Tack Jonna för att du har varit så ärlig och berättat hur det hela gick till":
" DP så då säger vi tack för idag": " VI ses imorgon"!
Exit JOnna Pettersson, Åsa Karrlsson, de trje tjejerna och resten av klassen.
                                    

                                           SLUT

söndag 18 augusti 2024

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av Marika Frykholm

Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasium på söder i Stockholm. Tre tjejer som ska framföra ett specialarbete som de har jobbat med och som alla är 16 år gamla. De tre tjejerna heter: Moa Adamsson, Anna Johansson, och Helena Svensson, även hon 16 år gammal. Gruppen bestod även av en fjärde medlem, Åsa Karlsson som nyligen blev förflyttad till en särskoleklass på Mellanhöjdsskolan. En tjej oavbrutet kommer uppdykandes bakom de tre tjejerna och acbryter deras framföranden. Deras klasslärare MIa Svensson, Och restne av klassen.

Mia Svensson, ( klasslärare)::
" Då så Helena": " Nu är det din tur att presentera din ena del av ert specialarbete".
Helena Svensson, ( Elev):
" Jag tänkte prata om en roman som blivit filmatiserad av en engelsk 1900- tals författare som heter David Lodge.. Hans ena roman som blivit filmatiserad heter: " Nice Work". " Den...." Längre hinner hon inte förrän en tjej i moderna kläder kommer uppdykandes bakom henne och fortsätter framförandet:
# Den romanen som blivit filmatiserad av den engelske 1900- tals författaren heter: " Nice Work", och den har blivit filmatiserad och har samma titel som romanen. Den handlar bland annat om en tjej som heter Dr. Robyn Penrsoe som är doktorand i engelsk litteratur med särskild inriktning mot den engelska industriromanen som mest utspelar sig undere 1800- talet i England": " Dr. Robyn Penrose får som uuppgift av sin chef att en dag i veckan vara en " skugga" till en chefsfabrikör som heter Mr. Vic Wilcox": Mr. Vic Wilcox kan ingenting om den akademiska världen och Dr. Robyn Penrose kan ingenting om fabriksvärlden": " De två har mycket att lära sig av varandra".

Det blir mörkt i salongen. När ljuset tänds har tjejen i moderna kläder försvunnit.
Mia Svensson, ( klasslärare) lutar huvudet i händerna. 
Mia Svensson:
" Jag trodde att vi var färdiga med de här dumheterna".
Mia Svensson:
" Då så tack ska ni ha för idag": " Då blir det din tur Moa att fortsätta er presentation imorgon":
Helena Svensson, ( elev):
" Men det är väl inte mitt fel att:::?!"
Mia Svensson:
" Tack ska ni ha för idag"!
Ecit de tre tjejerna och resten av klassen.

torsdag 15 augusti 2024

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholmeett

 Ett klassrum på Mlelanhöjdsskolans gymnasium på söder i Stockholm. Tre tjejer som ska framföra ett specialarbete som de har jobbat med och som alla är 16 år gamla. De tre tjejerna heter: Moa Adamsson, Anna Johansson, och Helena Svensson, även hon 16 år gammal. En tjej som kommer uppdykandes bbakom dom  som oavbrutet avbryter deras presentationer. Deras klasslärare Mia Svensson. Och resten av klassen.

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så Anna! " Idag är det din tur att göra din presentation av ert specialarbete": 
Anna Johansson,( elev):
" Jo jag hade tänkt fortsätta berätta om den engelska 1800- tals författarinnan, Jane Austen`s roman " Pursuasion" som även finns som film på Netflix": " Den..."
Längre hinner hon inte innan hon blir avbruten av en tjej iförd 1800- tals kläder som kommer uppdykadne bakom henne och säger:
" Jo Jane Austen`s roman, " Pursasion" eller som den heter översatt till svenska: " Övertalaning" som även finns som film på Netflix med samma titel handlar om den mellersta systern av tre systrar i familjen Elliott som bor på Kellynch Hall i England på 1800- talet": " Men fadern har varit väldigt slösakktig så då de inte längre har råd att bo var på Kellynch Hall så måste familjen Elliott överlåta huset åt en admiral i den engelska flottan som nyligen har besegrat Napoleon och som just har återvänt hem till Englaand": " Men fadern avskyr tanken på att ha en admiral i flottan i sitt hus men går ändå med på det då admiralens bror kapten Wentworth som tidigare varit förälskad i den mellersta systern Anne Ellioett som nbobade honom på grund av att han då var en fattig kapten utan några framtidsutsikter har nu blivit en rik  berömd kapten som alla flickor blir förälskade i". Däribland den ena systern en miss  Louisa Msgrave".

Plötsligt blir salongen svart. När ljuset tänds har tjejen i 1800- tals kläderförsvunnit.

MIa Svensson, ( klasslärare) lutar huvudet i händerna och säger:
" Jag trodde att vi skulle slippa de här dumheterna nu": " Bra tjejer": " Då tackar vi för idag": " Helena du får ta över imorgon":
Anna Johannson, ( eelv):
" MEn det är väl inte mitt fel att::"

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Tack för idag" ! " VI ses imiorgon"!
Exit de trje tjejerna och resten av klassen. 

söndag 11 augusti 2024

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasium på söder i Stockholm Tre tjejer som ska framföra ett specialarbete som de har jobbat med och som alla är 16 år gamla. De tre tjejerna heter: Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hon 16 år gammal. En tjej som kommer uppdykandes ingenstans ifrån och som oavbrutet avbryter dera s framföranden. En av tjejerna som tidigare var med heter Åsa Karlsson Deras klasslärare såg till att hon blev flyttad till en särskoleklass på Mellanhöjdsskolan för att få ordning på problemet  Frtsd klsddlätstr Mis Dbrnddon. Ovh trdyrn sb klsddrn.

Mis Dbrnddon, ( klsddlätstr):
# Få då  Smms#" *" Då dks bi gå lyddns på fiyy gtsmgötsnfr ifsh#"
Anna Johansson, ( elev):
J" Jo jag tänkte fortsätta att prata om romanen " Agnes Grey" skriven av den ygnsta av BRonte - ssytrarna, Anne Bronte": " Den handlar om..." Längre kommer hon inte förrän en tjej i 1800- tals kläder dyker upp bakom henne och forts-ttet:
" Den handlar om den fattiga flickan Agnes Grey som får plats som guvernant hos den rika familjen Bloomfield. " Det ena barnet, en pojke är mycket busigt och då Agnes Grey har ihjäl några fåglar som han tänkte msisshandla så får hon sparkenPl

Plötsligt blir det mörkt i salongen. Då ljsuet tänds är tjejen borta.

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så Anna tack för idag": " Du Helena får ta över imorgon":
Anna Johansson, ( elev):
" Men det är väl inte mitt fel att"..."!

MIa Svensson:
" DÅ så tack för idag"
Exit de 3 tjejerna och resten av klassen. 

''

lördag 10 augusti 2024

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasium på söder i Stockholm. Tre tjejer som alla är 16 år gamla ska framföra ett specialarbete som de har jobbat med. De tre tjejerna heter: Moa Adamsson, Anna Johansson, och Helena Svensson, även hon 16 år gammal. Gruppen bestod även av en fjärde tjej, Åsa Karlsson. Men klassläraren tog henne med sig till att börja i skolans särskoleklass då gruppen oavbrutet blev avbrutna  i sina framföranden av en tjej som dök upp bakom dom från ingenstans ifrån, och sedan plötsligt gick upp i rök. Deras klasslärare, Mia Svensson. En tjej som oavbrutet kommer uppdykande ingenstans ifrån och avbryter deras framföranden. Och resten av klassen.

Mia Svensson:
" Då så Moa": " Idag är det din tur att framföra din del av ert specialarbete".

Moa Adamsson; ( elev):
" Jo jag tänkte prata omen roman som heter: ! Agnes Grey" som är skriven av den yngsta Bronte- systern: Anne Bronte". " Boken finns som ett inspelat radioprogram på BBC, och den handlar om..." Här blir Moa Adamsson avbruten av en tjej som kommer uppdykande bakom henne iförd 1800- tals kläder. Hon säger.
" Agnes Grey", skriven av den yngsta av Bronte- systrarna som alla blev välkända världen över tack vare sina romaner". "  Agnes Grey" handlar om en ung tjej som för att hjälpa sin familj som har hamnat i svårigheter då faderns hela last sjönk i vågornas djup, bestämmer sig för att ta jobb som guvernant": "En guvernant var en kvinnlig lärarinna som ofta tillbringade sin tid som närmast osynlig i de rika familjer hon tog tjänst hos".

Salongen blir plötsligt becksvart. När ljuset tänds är tjejen i 1800- tals kläder borta.

Mia Svensson, ( klasslärare) lutar huvudet i händerna.
Mia Svensson, ( klasslärare):
" Jag trodde vi hade fått ordning på det här problemet": 

Mia Svensson:
" Då så ttjejer": " Tack för idag": Imorgon blir det din tur Anna att ta vid om berättelsen om " Agnes Grey" av den yngsta av de tre Bronte systrarna,  Anne Bronte.

Moa Adamsson, ( elev):
" Men det är väl inte mitt fel att..."!
Mia Svensson, ( klasslärare):
" Tack för idag" " Vi ses imorgon"!
Exit de 3 tjejerna och resten av klassen. 

tisdag 6 augusti 2024

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasium. Fyra tjejer som ska framföra ett specialarbete som de har jobbat med har precis blivit tre tjejer som alla är 16 år gamla. De 3 tjejerna heter: Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson,l även hon 16 år gammal. Deras klasslärare Mia Svensson. En tjej som dyker upp ingenstans ifrån och som hela tiden avbryter deras framföranden. Och resten av klassen.

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så då är det din tur Moa att få göra ditt framförande av ert specialarbete".

Moa Adamsson, ( elev):
" Jo alltså jag skulle prata om Netflix- serien " The Playlist som handlar i det första avsnittet om Spotifys grundare Daniel Eks och hans framgångssaga som:::" Här blir hon avbruten av en tjej i moderna kläder som kommer uppdykandes bakom de 3 tjejerna som säger:
" Daniel Eks framgångssaga som blev starten på grundandet av Spotify": Alla avsnitten i Netflix- serien, " The Playlist, ( vars manus är skrivet av: Christian Spurrier), har fått sina avsnitt tillägnade efter en av medskapandet av Spotify".

Det blir alldeles svart i salongen. När ljuset tänds är tjejen i moderna kläder borta. MiaSvensson sitter med huvudet lutat i händerna.  

Mia Svensson, ( jklasslärare):
" Jag trodde problemet var löst med att jag lät Åsa Karlsson börja i särskoleklass. Men tydligen så var så inte fallet": " Då så Anna det blir din tur imorgon att vi får lyssna till ditt framförande av ert spercialarbete imorgon":
Moa Admsson, ( elev):
" Men det är väl inte mitt fel att::: "
Mia Svensson, ( klasslärare):
" Tack ska ni ha för idag":

Exit de 3 tjejerena och resten av klassen. 

torsdag 1 augusti 2024

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasium. Fyra tjejer som alla är 16 år gamla ska framföra ett specialarbete som de har jobbat med. De fyra tjejerna heter: Åsa Karlsson, Moa Adamsson, Anna Johansson, och Helena Svensson, även hon 16 år gammal. Deras klasslärare Mia Svensson. Och resten av klassen.

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så tjejer": " Idag ska vi få lyssna till dig Åsa": " Vad har du förberett"?
Åsa Karlsson, ( elev):
" Jo jag tänkte prata om den korta Netflix- serien: "The Playlist" som handlar om Spotify". " Den.." Längre hinner hon intte förrän en tjej i moderna kläder kommer framhoppande bakifrån de fyra tjejerna och säger:
" Jo; " The Playlist" av manusförfattaren Christian Spurrier, handlar om Spotify och dess grundare, Daniel Ek och hans framgångssaga". " Men varje avsnitt är tillägnat någon av medgrundarna av Spotify". " Utom det sista avsnittet som är tillägnat den fiktiva sångerskan och artisten, " Bobbi Thomasson". 

Plötsligt blir hela salongen svart. När ljuset tänds igen är tjejen borta.

Mia Svensson säger, ( upprört):
" Nej nu har jag fått nog" " Den här charaden måste upphöra" ! " SU Åsa ska få börja i Mellanhöjdsskolans g särskoleklass"!
Åsa Karlsson, ( upprört):
" Men varför det"?" Jag har ju mina vänner här"! " Jag vill gå det här programmet"!" Jag.."
Mia Svensson:
" Du har tur Åsa": " Det är jag som  även är lärare i särskoleklassen": " Nu följer du med mig"!
Exit Mia Svensson och Åsa Karlsson. De fyra tjejerna och resten av klassen blir kvar i klassrummet.