lördag 10 augusti 2024

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasium på söder i Stockholm. Tre tjejer som alla är 16 år gamla ska framföra ett specialarbete som de har jobbat med. De tre tjejerna heter: Moa Adamsson, Anna Johansson, och Helena Svensson, även hon 16 år gammal. Gruppen bestod även av en fjärde tjej, Åsa Karlsson. Men klassläraren tog henne med sig till att börja i skolans särskoleklass då gruppen oavbrutet blev avbrutna  i sina framföranden av en tjej som dök upp bakom dom från ingenstans ifrån, och sedan plötsligt gick upp i rök. Deras klasslärare, Mia Svensson. En tjej som oavbrutet kommer uppdykande ingenstans ifrån och avbryter deras framföranden. Och resten av klassen.

Mia Svensson:
" Då så Moa": " Idag är det din tur att framföra din del av ert specialarbete".

Moa Adamsson; ( elev):
" Jo jag tänkte prata omen roman som heter: ! Agnes Grey" som är skriven av den yngsta Bronte- systern: Anne Bronte". " Boken finns som ett inspelat radioprogram på BBC, och den handlar om..." Här blir Moa Adamsson avbruten av en tjej som kommer uppdykande bakom henne iförd 1800- tals kläder. Hon säger.
" Agnes Grey", skriven av den yngsta av Bronte- systrarna som alla blev välkända världen över tack vare sina romaner". "  Agnes Grey" handlar om en ung tjej som för att hjälpa sin familj som har hamnat i svårigheter då faderns hela last sjönk i vågornas djup, bestämmer sig för att ta jobb som guvernant": "En guvernant var en kvinnlig lärarinna som ofta tillbringade sin tid som närmast osynlig i de rika familjer hon tog tjänst hos".

Salongen blir plötsligt becksvart. När ljuset tänds är tjejen i 1800- tals kläder borta.

Mia Svensson, ( klasslärare) lutar huvudet i händerna.
Mia Svensson, ( klasslärare):
" Jag trodde vi hade fått ordning på det här problemet": 

Mia Svensson:
" Då så ttjejer": " Tack för idag": Imorgon blir det din tur Anna att ta vid om berättelsen om " Agnes Grey" av den yngsta av de tre Bronte systrarna,  Anne Bronte.

Moa Adamsson, ( elev):
" Men det är väl inte mitt fel att..."!
Mia Svensson, ( klasslärare):
" Tack för idag" " Vi ses imorgon"!
Exit de 3 tjejerna och resten av klassen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar