onsdag 17 juli 2024

Åsas specialarbe/ Ett manus skrivet av:Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasium på söder i Stockholm. Fyra tjejer ska framföra ett specialarbete som de har jobbat med. De fyra tjejerna är alla 16 år gamla. De fyra tjejerna heter: Åsa Karlsson, Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hon 16 år gammal. Deras klasslärare Mia Svensson. En tjej som dyker upp ingenstans ifrån och oavbrutet avbryter deras framföranden av deras specialarbete. Samt resten av klassen. 

Mia Svensson:
" Då så Moa". " Då ska vi få ta del av din presentation av den engelska 1800- tals författarinnan Jane Austen`s roman: " Persuasion" som översatt till svenska heter:" Övertalning". 

Moa Adamsson:
" Fast jag har tänkt om". Jag ska istället framföra en presentation av den Amerikanske författaren Stephen King`s roman: " Carrie": " Den...".

Här blir hon avbruten av ten tjej som iklädd typiska 1970- tals kläder med färgglad skjorta och utsvängda blå jeans kommer framhoppande bakifrån de fyra tjejerna och säger: "
" Carrie av den Amerikanske författaren Stephen King som vi pratade om för något tag sedan". " Carrie är en 17 årig ung tjej som går på en Amerikansk high- school och hon har en övernaturlig förmåga att flytta föremål med rena tankeviljan": " Denna förmåga kallas telekenis": " Stephen King förklarar i sin roman: " Carrie"  att dom fiktivt har kommit fram till att människor som har telekenisi bär på en gen som överförs på deras mors sida": " Begreppet telekenis " finns självklart inte på riktigt. " I romanen: " Carrie" av Stephen King så är det Carries mor, Mrs. Margaret Whaite som är en religiös fanatiker och som har uppfostrat Carrrie därefter, som bär på dessa gener från sin mor sida. " Alltså Carries mormor hade dom generna": 

Allt blir svart och tjejen är spårlöst försvunnen då ljusen tänds igen.

Mia Svensson, bestämt:
" Det här måste vi undersöka". Hon går ut ur klassrummet. Det är tomt. 

Mia Svensson:
" Då så tjejer": " Tack för idag": Vi får göra ett nytt försök imorgon": " Anna då blir det din tur.
Moa Adamsson upprört:"
 Men det är väl inte mitt fel att.."?
Mia Svensson: "
Tack för idag"
Exit de fyra tjejerna och resten av klassen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar