söndag 14 juli 2024

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasium på söder i Stockholm. Fyra tjejer ska framföra ett specialarbete som de har jobbat på. De är alla 16 år gamla. De fyra tjejerna heter: Åsa Karlsson, Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hon 16 år gammal. Deras klasslärare, Mia Svensson. En tjej som dyker upp ingenstans ifrån som oavbrutet avbryter deras framträdanden. Och resten av klassen. 

Mia Svensson:
" Vad bra, Moa". " Då kan du få fortsätta din presentation av den engelska 1800- tals författarinnan Jane Austen`s roman: " Pursuation". 

Moa Adamsson, ( elev):
"Jo, alltså, jag..."
Här blir Moa Adamsson abrupt avbruten av en tjej som kommer framhoppande iförd en 1800- talsklänning. Tjejen säger:
" Pursuasion, eller  " Övertalning" som den heter på svenska finns även som film": " Den handlar alltså om den yngsta systern i en engelsk familj på 1800- talet som heter Anne som tidigare i sitt liv har avböjt en man som heter kapten Wentworths frieri på grund av att han inte var särskilt rik, och bara hade sig själv att erbjuda". " Men då filmen börjar får vi veta att det har gått jättebra för kapten Wentworh som nu är jätterik och Anne är lika kär i honom som hon var tidigare i sitt liv"" Anne blir ombedd av sin familj som ska flytta till staden Bath i England att åka till sin syster som är inbillningssjuk och som kräver hennes sällskap": " Men då det blir tal om trevliga middagar känner sig den inbillningssjuka systern hur pigg och glad som helst".

Plötsligt släcks ljuset och tjejen iförd 1800- tals klänning har försvunnit. 

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Jaha". " Det här måste redas ut". 

Hon går med bestämda steg mot klassrumsdörren och öppnar den. Utanför är det tomt. 
Mia Svensson:
" Då får vi säga tack för idag". " Anna", " jag får be dig att ta över imorgon på grund av att Moa verkar inte ha någon tur med sig":

Moa Adamsson, ( mycket upprört):
" Men det är väl inte mitt fel..."!
Hon blir avbruten av klassläraren, Mia Svensson:
" Då så". " Tack för idag": " Vi ses imorgon"
Exit de fyra tjejerna och resten av klassen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar