torsdag 18 juli 2024

Åsas specialarbet/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasium på söder i Stockholm. Fyra tjejer som alla är 16 år gamla ska framföra ett specialarbete. De fyra tjejerna heter: Åsa Karlsson, Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hon 16 år gammal. Deras klasslärare Mia Svensson. En tjej som kommer uppdykande ingenstans ifrån som ideligen avbryter deras framföranden. Och resten av klassen.

Mia Svensson, (  klasslärare):
" Då så Moa". " Då ska vi få lyssna till den presentation som du har förberett för idag".
Moa Adamsson, ( elev):
" Jo jag tänkte prata om romanen: " The Turn of the Screw" . " Som översatt till svenska blir: " Skruvens vridning", av Henry James": " Den finns även som film på Youtube": " Den handlar om..."
Längre hinner hon inte förrän hon blir avbruten av en tjej i ålderdomliga kläder som kommer uppdykande bakom de fyra tjejerna. 
Hon säger:"
 " The Turn of the Screw", eller: " Skruvens vridning" som den heter översatt till svenska handlar från början om en samling människor som över julfestligheterna träffas i ett gammalt hus på  landet någonstans och berättar spännande historier för varandra". " I filmversionen på Youtube som jag har sett så är det en dam som säger att hon har en historia som hon vill berätta": " Hon säger vidare att det är en historia om spöken" . " Då någon i sällskapet frågar om det handlar om utomjordingar. " Då sällskapet får höra att historien handlar om spöken tror de att det rör sig om en saga för barn". "Men damen som vill berätta historien säger att historien är om barn inte för barn":
" Historien handlar om en dotter till en präst som får jobb som guvernant i ett gammalt hus på landet som heter Bly". " På Bly bor det två föräldralösa syskon som heter Flora och Miles": " De är besatta av sina före detta guvernantrt".

Tjejen fortsätter:
 " Men det finns teorier har jag hört att spökerierna som den kvinnliga guvernanten i det stora huset Bly upplever kanske i själva verket bara är ett utslag av guvernantens egna fantasier".

Allt blir plötsligt svart. När ljuset tänds är tjejen försvunnen.
Mia Svennson, ( klasslärare):
" Jag måste undersöka det här". Hon går ut ur klassrummet. Där är tomt. 

Mia Svensson:
" Då så tjejer": " Då tackar vi för idag". " Du Anna får fortsätta med din presentation imorgon".
Moa Adamsson upprört:
" Men det är väl inte mitt fel..."
Mia Svensson:
" Tack för idag". " Vi ses imorgon".

Exit de fyra tjejerna och resten av klassen. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar