tisdag 9 juli 2024

^sas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasium. Fyra tjejer som alla är 16 år gamla ska framföra ett specialarbete som de har jobbat med. Det är: Åsa Karlsson, Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hon 16 år gammal. Deras klasslärare Mia Svensson. En tjej som dyker upp från ingenstans ifrån. Och de övriga lyssnande bortåt 20 klasskamraterna. 

Mia Svensson:
" Då så Moa": " Då  väntar vi ivrigt på att få höra om vad du har att säga om 1800- tals romanen: " Agnes Grey", av den engelska författarinnan Anne Bronte". " Systern til henne som skrev romanen, " Jane Eyre", "Charlotte Bronte".

Åsa Karlsson:
" Fast jag har tänkt annorlunda". " jag tänker istället prata om den Amerikanska romanen: " Carrie" av den Amerikanske författaren Stephen King. " Den..."
Längre kommer hon inte då hon blir avbruten av en tjej som kommer framhoppande från bakom där de 4tjejerna står, iklädd typiska 1970. tals kläder i väldigt skrikiga färger: Oranga utsvängda byxor och en knallröd långärmad skojrta.

Hon säger:
" Hej"! " Idag ska jag berätta om hur Stephen King fick idèn till romanen: " Carrie"! " Det var nämligen så att Stephen King då han gick på gymnasiet som i USA kalas High- School, så läste han en tidningsartikel om ett hus där det sades härja poltergeists": " En poltergeist är ett väldigt busigt spöke som kastar föremål omkring sig. " Helst religiösa föremål": " Men i själva verket så visar det sig ofta handla om barn. " I det här fallet lade författaren till dena tidningsartikel från Stephen Kings High- School tid som han påminde sig om på hösten 1972, att det rörde sig särskilt om flickor som nyss hade kommit in i puberteten". " Alltså om telekenisi". " Men jag kan göra så här istället"!

Plötsligt är flickan i -70 tals kläder försvunnen.

Klassen gapar. 

Mia Svensson säger bestämt:#":
" Det här måste vi ta reda på";. HOn förvsinner u t genom klassrumsdörren. Men ingen är där. 

Mia Svensson åter in i klassrummet. Mia Svensson:
" Då så"! " Tack för idag allihopa": " Då kanske du Moa kan göra ett nytt försök att prata om romanen,

" Carrie" av Stephen King imorgon": " Tack för idag"!
Exit de 4  tjejerna och resten av klassen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar