söndag 6 juli 2025

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasieskola på Söder i Stockholm. Fyra tjejer som alla är 16 å4 gtamla och som ska framföra ett specialarbete som de har arbetat på De fyra tjejerna heter: Åsa Karlsson, Moa Adamsson  Anna Johansson och Helena Svensson, även hon 16 å4r gammal.  ÅSasffavoritämnen är litteratur, historia och arkeologi.

Mia Svensson, ( klasslärare):
" DÅ så tjejer"! IDag tycker jag att vi ska låta dig Åsa berätta vad du har kommit fram till i arbetet med ert specialarbete":

Åsa Karlsso, ( elev hoppar fram):
" Hej ALlihopa"! " Jag heter Helena Svensson och  idag ska jag berätta om hur det var då jag för flera år sedan var på klassresa tull en koknferensgård utanför Stockholm som heter Brukskvista konferensgård och hur det var under och efter den resan då jag gick i 6:an här på Mellanhöjdsskolan": " jag ska nu ge er mina inloggningsuppgifter så ska ni få lsäa om mina upplevelers där på Brukskvistas lägergård och vad som hände sedan":

 När Oskar Lundkvist kom och hämtade Helena den följande lördagen hemma hos hennes fosterföräldrar, Thomas och Eva Svensson och deras barn, David, Jakob, Helena, och Karin Svensson på Vasavägen 26 i Stocksund, så var Helena mycket spänd och förväntansfull inför deras resa till Sigtuna.

Väl i Sigtuna så åkte de direkt till Sigtuna Vikingamuseum. Där bland alla fornlämningar tyckte Helena att hon på avstånd, borta vid entrèn till Sigtunas Vikingamuseum såg mannen Bertil Karlsson som för flera år sedan hade slagit ned henne ute på ägorna till Brukskvistas ute på Ekerös lägergård. 

Helena sprang direkt bort mot Sigtuna Vikingamuseums entrè, plockade fram sin mobil och tog ett kort på mannen som hon tyckte liknade Bertil Karlsson.

Sedan rusade hon ut från Sigtunas Vikingamuseum till den närmaste busshållplatsen och tog bussen tillbaka till Stockholm. 

Väl i Stockholm gick hon direkt till den närmaste polisstationen. Det visade sig vara densamma polisstationen som hon hade besökt tidigare. Och den jourhavande polismannen var den samme som den förra gången hade tagit emot henne.

Han tittade på Helenas foto av den mannen som hon tyckte liknade Bertil Karlsson. Ringde direkt till Helenas fosterfar, Thomas Svensson, som genast satte sig i bilen och åkte från deras villa på Vasavägen till den polisstationen som Helena befanns sig på. Thomas Svensson körde iväg med Helena till den barn- och ungdomsspykiatriska avdelningen där hon hade visstats tidigare.

Liksom de förra gångerna fick hon åka med färdtjänst till Mellanhöjdsskolan och delta i alla sina lektioner med sin åttonde klass på Mellanhöjdsskola på söder i Stockholm. Sedan blev hon tillbakaskjutsad till den barn- och ungdomspsyiatriska avdelningen som hon hade vistats på tidigare.

Efter en vecka skulle hon släppas ut. Då på fredagen kontaktade Oskar Lundkvist, Brukskvistas hembygdsförenings ordförande Helena. Han hade en idè om att de skulle åka tillbaka till den hällristningen i Vallentuna kommun norr om Stockholm och ordna en till utgrävning såfort Helena kommit hem till sin fosterfamilj på Vasavägen 26 i Stocksund igen den kommande lördagen.

Helena var spänd av förväntan. Det skulle bli jätteroligt att åka tillbaka till hällristningen i Vallentuna tyckte hon. ss

DÅ klassen har läst färdigt Helenas blogg så blir det plötsligt alldeles mörkt i klassrummet. Då luset tänds igen kan klassen först inte upptäcka Åsa som står borta vid dörren.

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Men Åsa" ! Säger Mia Svensson bekyrmat. " Hur är det egentligen"? " Helena står ju alldeles här bredvid dig": " Jag tycker vi gör så att du Moa får  ta vid där Åsa tvingades avbryta idag imorgon istället":

Psa Karlsson, ( elev, upprört=:
" Men det är väl inte mitt fel att ...."?!
Mia Svensson, (klasslärae=:
" Då så allihopa" 1 " Tack ska ni ha för idag"!! " Vi ses imorgon"!
Ecit de 4 tjejerna och resten av klassen.

måndag 16 juni 2025

Åsas specialarbeete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gmnasieskola på söder i Stockholm. Fyra tjejer som alla ska framföra ett specialarbte som de har arbetat på. De 4 tjejerna är alla 16 år gamla och  heter: Åsa Karlsson, vars 3 favoritämnen är: litteratur, historia, och arkeologi, Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hon 16 år gammal. .

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så tjejer"! " idag har jag tänkt att du Åsa ska få framföra det du har kommit fram till i arbetet med ert specialarbete":

Åsa Karlsson, ( elev=:
" Ja hej allihopa" " Jag heter Helena Svensson och nu ska jag fortsätta berätta om det jag var med om under och efter det att jag åkte på klassresa till lägergården Brukskvista ute på Adelsö utanför Stockholm då jag gick i 6:an här på Mellanöjdsskolan": " Jag ska nu ge er mina loginuppgifter till min blogg så kan ni läsa allting där".


Tilllbaka till Brukskvista, forts.
Novell skriven av: Marika Frykholm

Den kommande lördagen åkte Helena och Oskar Lundkvist tillbaka ut till Brukskvistas koknferensgård ute på Adelsö. De skulle ha en arkeologisk utgrävningsexpedition ute på ängarna bortom staketen vid Brukskvistas konferensgård.
De klättrade över staketen till ängarna bortom staketen vid Brukskvistas konferensgård och promenerade iväg till en plats inärheten av det trädet där Helena hade blivit nedslagen av mannen Kalle Karlsson för ett par år sedan
Efter några timmars utgrävning så tröttnade Helena på grävandet och gick iväg bort mot staketen som skiljde ängarna åt från Brukskvistas konferensgård. Då såg hon att en bil hade stannat borta vid staketen som vette mot Brukskvistas konfreensgård.
Ut ur bilen steg just då mannen iklädd hatten som hon hade sett på det historiska musèet i Sigtuna.
Helena sprang fram till staketen och tog ett kort av mannen iklädd hatten vid bilen vid staketen som vette mot Brukskvistas konferensgård.
Sedan sprang hon tillbaka till Oskar Lundkvist och förklarade vad hon just hade sett och att hon skulle åka tillbaka till Stockholm och gå iin på den närmaste polisstation och visa upp kortet för den jourhavande polisen på plats.
Men Oskar Lundkvist blev bekymrad för Helenas mentala hälsa och skjutsade henne genast till den närmaste psykiatriska avdelningen där hon fick sitta inlåst i en vecka. Hon fick endast gå ut på dagarna för att undervisa på sina lektioner på Mellanhöjdsskolan ti
ll vilken hon fick åka med färdtjänst till och från skolan varje dag.
Det blev en riktigt eländig vecka för Helena. Men då hon släpptes ut från den psykiatriska avdelningen på söndagen samma vecka så kontaktade Oskar Lundkvist henne och sa att han på eget initiativ tagit sig till en polisstation,
 Där hadevisat kortet som Helena hade tagit och då hade dom känt igen mannen på kortet eftersom Oskar Lundkvist hade beslagtagit Helenas mobil, som den mannen Kalle Karlsson som hade slagit ned Helena vid trädet på ängarna bortom staketen som vette mot Brukskvistas konferensgård för ett par år sedan.Därför hade Oskar Lundkvist beslutat att de skulle åka tillbaka till Sigtuna den kommande lördagen och ha en till guidad tur runt i Sigtuna. De skulle äta lunch på samma cafè som de hade varit på förra gången de hade varit i Sigtuna.
Och de skulle gå tillbaka till det historiska musèet i Sigtuna för att se om de kunde få tag i mera upplysningar om den vandringssägnen om det vikingagravfältet som det sades att det vilade en förbannelse över. Och kanske också om spökhistorien om den spökande kvinnliga arkeologiska doktoranden som inte kunde få frid förrän hon hade fått sin akademiska titel. Som Helena hade hört talas om den första gången då hon hade besökt Brukskvistas hembygdsförening ute på Adelsö på det föredraget i arkeologi som hon hade närvarat vid.
Helena var alldeles till sig av spänning och förväntan. Hon tyckte inte att veckan kunde gå fort nog.

Då klassen har läst bloggen så blir det plötsligt alldeles mörkt i klassrummet. Då ljuset tänds igen kan de först inte få sum på Åsa som står borta vid dörren.
Mia Svensson, ( klasslärare):
" Men Åsa hur mår du egentligen"!? " Helena står ju alldeles där bredvid dig"! " Jag tycker att vi gör så här: Du Moa får ta vid där Åsa tvingades avbryta idag, imorgon istället":
Åsa Karlsson, elev, upprört):
" Men det är väl inte mitt fel att :::"?!
Mia Svensson, ( klasslärare):
" DÅ så allihopa" !" Tack ska ni ha för idag"! "Vi ses imorgon"!
Exit de 4 tjejerna och resten av klassen. 



fredag 6 juni 2025

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasieskola på söder i Stockholm. Fyra tjejer som ska framföra ett specialarbete som de har arbetat tillsammans med. De 4 tjejerna heter: Åsa Kaerlsson vars 3 favoritämnen är: Litteratur, historia och arkeologi och hennes 3 bästa tjejkompisar i klassen som liksom hon själv är alla16 år gamla: Moa Adamsson, Anna Johansson, och Helena Svensson, även hon 16 år gammal.

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så tjejer": " Idag har jag tänkt att du Helena ska få ta vid där Anna tvingades avbryta i går": "Låt oss höra vad du har kommit fram till  arbetet ,ed ert specialarbete".

Helena Svensson, ( elev):
" Hej allihopa"! " Jag heter Helena och jag har tänkt fortsätta berättelsen om hur det var under och efter det  att jag hade åkt på klassresa tilll Brukskvista lägergård som ligger på Adelös utanför Stockholm då jag gick i 6:an här på Mellanhöjdsskolan": " Här får ni mina blogguppgifter så att ni kan läsa om det som hände då".

 Den följande lördagen åkte Helena tillsammans med sina fosterföräldrar, Thomas och Eva Svensson och deras barn, David, Jakob, Maria och Kristina Svensson ut till hällristningen i Vallentuna kommun där de mötte Brkskvistas hembygdsordförande Oskar Lundkvist.

Oskar hade allt material förberett och med sig och tillsammans vandrade de upp till den stora hällristningen där de hade fått en plats tilldelad sig för utgrävning.

Men efter ett tag blev Helena törstig och lite sugen på något att äta så hon gick tillbaka till cafèet som låg precis nedanför hällristningen i Vallentuna.

Inne på cafèet tyckte hon sig se den mannen, Bertil Karlsson som hade slagit ned henne bortanför ägorna ute på Brukskvista för flera år sedan innan hon började 8:e klass på mellanhöjdsskolan. 

Helena tog snabbt upp sin mobiltelefon och tog ett kort av honom.

Sedan sprang hon ut till busshållplatsen och tog bussen tillbaka till Stockholm. Där hon åkte direkt till den polisstationen och träffade den samme polismannen som hon hade visat koret på Bertil Karlsson för vid det förra tillfället hon var där.

Men den jourhavande poliskommissarien ringde direkt till Helenas fosterfar, Thomas Svensson som direkt åkte in till Stockholm och skjutsade Helena till barn- och ungdomspsykiatriska avdelningen.

Där fick hon stanna veckan ut och fick bara ta färdtjänst till och från sina lektioner tillsammans med sin 8:e klass på Mellanhöjdsskolan.

Först mot slutet av veckan blev hon utsläppt från barn- och ungdomspsyikiatriska avdelningen igne. 

Då ringde Brukskvistas hembygdsordförande Oskar Lundkvist till henne och förklarade att den jourhavande poliskommissarien som Helena hade träffat hade senare känt igen mannen Bertil Karlsson som hade slagit ned Helena bortanför ägorna  inärheten av Brukskvistas lägergård. 

Så Oskar Lundkvist berättade för Helena att han hade bestämt tillsammans med Helenas fosterfar, Thomas Svensson att dom allihopa tillsammans skulle åka tillbaka till Sigtuna för en guidad tur om vikingatiden i Sigtuna och sedan uppsöka Sigtuna museum och där försöka lära sig mera om vikingatiden i Sigtuna. Det skulle de göra den kommande lördagen.

Helena blev jätteglad och tyckte inte att den kommande veckan kunde gå fort nog.

Då klassen har läst Helenas blogg blir det plötsligt alldeles mörkt i kalssrummet. Då ljuset tänds kan de först inte upptäcka Helena. Men sedan ser de henne stå borta vid dörren. 

MIa Svensson:
" Men Helena"! " Hur mår du egentligen"? " Det här är ju inte ett specialarbete"!
" Då så allihopa": " jag tycker att vi låter dig Åsa ta över imorgon där Helena tvingades sluta idag":
Exit de 4 tjejerna och resten av klassen. 

torsdag 5 juni 2025

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskons gymnasieskola på söder i Stockholm. Fyra tjejer som ska framöfra ett specialarbete. De fyra tjejerna heter: Åsa Karlsson, vars 3 favoirtämnen är litteratur, historia och arkeologi och hennes 3 bästa tjejkompisar, alla 16 år gamla, Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson.

Mia Svensson, ( deras klasslärare)L
" Då så tjejer": " Idag har jag tänkt att du Anna ska få berätta vad du har kommit fram till i arbetet med ert manus":

Anna Johansson, ( Elev:=
" Hej allihopa" " Jag heter Helena Svensson och nu ska jag berätta vidare för er hudet gick med under och efter min klassresa till Brukskvistas lägergård på Adelös utanför Stockholm då jag gick i 6:an här på Mellanöjdsskolan": Här får ni mina inloggningsuppgifter till min blogg där ni kan lästa om det som hädne då":

Då Eva var tillbaka i Stockholm igen så dröjde det inte länge förrän Oskar kontaktade Helena och berättade att nu hade Brukskvistas hembygdsförening haft sitt styrelsemöte och Helena och Eva var båda välkomna ut till Brukskvista följande lördag för att vara med på en arkeologisk utgrävningsexpedition vid hagarna bortom stakteten vid Burkskvistas lägergård dit Helenas skolkiass från Mellanhöjdsskolan hade varit på klassresa för några veckor sedan.

Helena och Eva tog bussen från Brommaplan ut till Brukskivstas lägergråd ute på Adelsö där de möttes av Brukskvistas hembygdsförenings ordförande Oskar och två medlemmar till från hembygdsföreningen som hette Karin och Petter. De vandrade iväg tillsammans fem bort mot hagarna bortom staketen som de klättrade över vid Brukskvistas lägergård och kom till själva utgrävningsplatsen.

Men Helena upptäckte ganska snart att det var urtråkigt att vara med på en arkeologisk utgrävningsexpedition och inte alls så spännande som hon hade föreställt sig. Så hon vandrade iväg bort mot staketeten. Då plötsligt en skugga föll över henne och sedan blev allt svart. Då hon vakande såg hon en man som stod lutad framåt lite längre fram. Helena fick upp sin mobil ur fickan och tog snabbt ett kort på den främmande mannen.

Väl tillbaka i Stockholm gick hon raka spåret till polisen. De kände inte igen den främmande mannen sedan tidigare och Helena fick åka tillbaka hem till sina föräldrar.

Några veckor senare såg hon ett meddelande på facebook. Där stod det: " Om du är intresserad av att få veta mer om arkeologi kom då på ett spännande arkeologiskt föredrag med Österlens i Skånes hembygdsförening".

Helena bestämde sig ganska snabbt. Hon rymde hemifrån redan samma eftermiddag och tog nattåget ner till Malmö där hon sov på centralstationen över natten. Dagen därpå tog hon bussen ut mot Österlen. Hon kom till byn där hembygdsföreningen skulle ha sitt möte i god tid. Då hörde hon samma historia om den spökande kvinnliga arkeologen som inte kunde finna frid förrän hon  hade fått sin akademiska titel. Men hon fick höra mer och det var att det sades finnas en vikingagravplats som det vilade en förbannelse över.

Helena blev eld och lågor. På eftermiddagen samma dag fick hon tag i en hacka och en spade och åkte ut till åkrarna vid byn och började gräva. Tyvärr hade hon lika stor otur som då hon varit på sin olovandes arkeologiska utgrävningsexpedition hemma ute på Brukskvista på Adelsö.

Hon blev upptäckt av hembygdsföreningens på Österlens ordförande som hette Lennart som genast skickade hem henne till Stockholm där hon blev intagen på barn- och ungdomspsykiatriska avdelningen för uppsikt under natten.

Dagen efteråt fick hon höra att hon hade fått en fosterfamilj tilldelad sig. Fosterfamiljen bestod av pappan, Peter Thomasson med mamman Cecilia Thomasson och barnen David, Jakob, Maria och Kristina och de bodde i Stocksund i Danderyds kommun norr om Stockholm.

Helena blev gråtfärdig. Men fick ändå åka ut tillsammans med fosterfamiljen till sitt nya hem i Stocksund senare samma dag. Hon skulle få gå kvar i sin gamla 6:e klass i Mellanhöjdsskolan på Söder i Stockholm men skulle få lov att åka färdtjänst fram och tillbaka varje dag eftersom hon hade visat prov på att hon itne var riktigt tillförlitlig just nu.

Men Peter Thomasson och hans familj verkade snälla och trevliga och Helena upptäckte att det gick bra att bo hos dom i deras villa ute i Stocksund. Men hur skulle hon göra för att få veta mera om den spökande kvinnliga arkeologen som inte kunde finna frid förrän hon hade fått sin akademiska titel och vandringssägnen som det hade varit om vikingagravplatsen som det vilade en förbannelse över? Helena grubblade och gick till slut till sin fosterfar Peter Thomasson och berättade hela historien.

Det visade sig att Peter Thomasson hade ett brinnande intresse för arkeologi och var något av en amatörarkeolog. Han lovade att ta med sig sin fru, resten av familjen och Helena och följande lördag åka ut till Bruksvista ute på Adelsö efter att han först hade haft ett samtal med Brukskvistas hembygdsförenings ordförande Oskar.

Helena blev jätteglad och såg fram emot den kommande lördagen. Hon hoppades att Oskar skulle gå med på att dom kom ut allihopa och pratade med honom.

Mia Svensson:
" Men hur är det Anna"? " Helena står ju alldeles här bredvid gid"!
Det blir mörkt i klassrummet.
Då ljuset tänds kan de först inte upptäcka Anna. Hon står borta vid dörren.
Mia Svensson:
" Då så allihopa" " jag tycker att vi låter dig Helena ta över imorgon där Anna Tvingades avsluta idag"!
Exit de 4 tjejerna och resten av klassen. 

torsdag 29 maj 2025

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasieskopå söder i Stockholm. Fyra tjejer som alla är 16 år gamla ska framföra ett specialarbete. De fyra tjejerna heter: Åsa Karlsson, vars 3 favoritämnen är: Litteratur, historia, och arkeologi. Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hon 16 år gammal.

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så tjejer"! " Idag har jag tänkt att du Moa ska få berätta vad du har kommit fram till i arbetet med ert specialarbete".

Moa Adamsson, ( elev):
" Jo hej allihopa"! " Jag heter Helena Svensson och nu ska jag berätta om hur det var under och efter då jag hade varit på en klassresa då jag gick i 6:an här på Mellanhöjdsskolan då vi åkte till Brukskvista lägergård som ligger på Adelös utanför Stockholm. " Jag ska nu ge er mina inloggningsuppgifter till min blogg så kan ni läsa om det där".

Då Eva var tillbaka i Stockholm igen så dröjde det inte länge förrän Oskar kontaktade Helena och berättade att nu hade Brukskvistas hembygdsförening haft sitt styrelsemöte och Helena och Eva var båda välkomna ut till Brukskvista följande lördag för att vara med på en arkeologisk utgrävningsexpedition vid hagarna bortom stakteten vid Burkskvistas lägergård dit Helenas skolkiass från Mellanhöjdsskolan hade varit på klassresa för några veckor sedan.

Helena och Eva tog bussen från Brommaplan ut till Brukskivstas lägergråd ute på Adelsö där de möttes av Brukskvistas hembygdsförenings ordförande Oskar och två medlemmar till från hembygdsföreningen som hette Karin och Petter. De vandrade iväg tillsammans fem bort mot hagarna bortom staketen som de klättrade över vid Brukskvistas lägergård och kom till själva utgrävningsplatsen.

Men Helena upptäckte ganska snart att det var urtråkigt att vara med på en arkeologisk utgrävningsexpedition och inte alls så spännande som hon hade föreställt sig. Så hon vandrade iväg bort mot staketeten. Då plötsligt en skugga föll över henne och sedan blev allt svart. Då hon vakande såg hon en man som stod lutad framåt lite längre fram. Helena fick upp sin mobil ur fickan och tog snabbt ett kort på den främmande mannen.

Väl tillbaka i Stockholm gick hon raka spåret till polisen. De kände inte igen den främmande mannen sedan tidigare och Helena fick åka tillbaka hem till sina föräldrar.

Några veckor senare såg hon ett meddelande på facebook. Där stod det: " Om du är intresserad av att få veta mer om arkeologi kom då på ett spännande arkeologiskt föredrag med Österlens i Skånes hembygdsförening".

Helena bestämde sig ganska snabbt. Hon rymde hemifrån redan samma eftermiddag och tog nattåget ner till Malmö där hon sov på centralstationen över natten. Dagen därpå tog hon bussen ut mot Österlen. Hon kom till byn där hembygdsföreningen skulle ha sitt möte i god tid. Då hörde hon samma historia om den spökande kvinnliga arkeologen som inte kunde finna frid förrän hon  hade fått sin akademiska titel. Men hon fick höra mer och det var att det sades finnas en vikingagravplats som det vilade en förbannelse över.

Helena blev eld och lågor. På eftermiddagen samma dag fick hon tag i en hacka och en spade och åkte ut till åkrarna vid byn och började gräva. Tyvärr hade hon lika stor otur som då hon varit på sin olovandes arkeologiska utgrävningsexpedition hemma ute på Brukskvista på Adelsö.

Hon blev upptäckt av hembygdsföreningens på Österlens ordförande som hette Lennart som genast skickade hem henne till Stockholm där hon blev intagen på barn- och ungdomspsykiatriska avdelningen för uppsikt under natten.

Dagen efteråt fick hon höra att hon hade fått en fosterfamilj tilldelad sig. Fosterfamiljen bestod av pappan, Peter Thomasson med mamman Cecilia Thomasson och barnen David, Jakob, Maria och Kristina och de bodde i Stocksund i Danderyds kommun norr om Stockholm.

Helena blev gråtfärdig. Men fick ändå åka ut tillsammans med fosterfamiljen till sitt nya hem i Stocksund senare samma dag. Hon skulle få gå kvar i sin gamla 6:e klass i Mellanhöjdsskolan på Söder i Stockholm men skulle få lov att åka färdtjänst fram och tillbaka varje dag eftersom hon hade visat prov på att hon itne var riktigt tillförlitlig just nu.

Men Peter Thomasson och hans familj verkade snälla och trevliga och Helena upptäckte att det gick bra att bo hos dom i deras villa ute i Stocksund. Men hur skulle hon göra för att få veta mera om den spökande kvinnliga arkeologen som inte kunde finna frid förrän hon hade fått sin akademiska titel och vandringssägnen som det hade varit om vikingagravplatsen som det vilade en förbannelse över? Helena grubblade och gick till slut till sin fosterfar Peter Thomasson och berättade hela historien.

Det visade sig att Peter Thomasson hade ett brinnande intresse för arkeologi och var något av en amatörarkeolog. Han lovade att ta med sig sin fru, resten av familjen och Helena och följande lördag åka ut till Bruksvista ute på Adelsö efter att han först hade haft ett samtal med Brukskvistas hembygdsförenings ordförande Oskar.

Helena blev jätteglad och såg fram emot den kommande lördagen. Hon hoppades att Oskar skulle gå med på att dom kom ut allihopa och pratade med honom.

Då klassen har läst Helenas blogg så blir det plötsligt alldeles mörkt i klassrummet. Då ljusest tänds ser de först inte Moa Adamsson men upptäcker sedan att hon står borta vid dörren.

Mia Svensson, ( Klasslärare):
" Men snälla Moa hur mår du egentligen"? " Helena står ju alldeles här bredvid dig"!
" Då så allihop, jag tycker att vi låter dig Anna ta över där Moa tvingades avbryta idag, imorgon":

Moa Adamsson, ( elev, upprört):
" Men det är väl inte mitt fel att":?!

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så allilhopa" " Tack ska ni ha för idag" ! " VI ses imorgon"!
Exit de fyra tjejerna och resten av klassen. 

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Melanhöjdsskolans gymnasieskola på söder i Stockholm. Fyra tjejer som alla är 16 år gamla ska framföra ett specialarbete som de har arbetat på. De fyra tjejerna heter: Åsa Karlsson vars 3 favoritämnen är: Litteratur, historia och arkeologi, Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson även hon 16 år gammal.

MIa Svensson, ( klasslärare):
" Då så tjejer"! " Idag har jag tänkt att du Åsa får fortsätta där Helena tvingades avbryta igår":
Åsa Karlsson, ( elev):
" Ja hej allihopa"! " Jag heter Helena Svensson och nu ska jag berätta hur det vidare gick med den klassresan jag var på under och efter till Brukskvistas lägergård på Adelsö utanför Stockholm." " Här får ni inloggningsuppgifter till min blogg där jag har skrivit om den klassresan som vi gjorde då jag gick i 6:an här på Mellanhöjdsskolan".

Helena blev som straff skickad på sommarkollo till Barnens Ö  och Eva blev av sina föräldrar skickad på seglarläger på Västkusten. Men av sommarkollot fick Helena snart nog och en tidig morgon så rymde hon från sommarkollot och tog bussen tillbaka hem till Stockholm.

Väl hemma då det upptäcktes vad hon hade tagit sig för så gav hennes föräldrar henne utegångsförbud resten av sommaren. Helena hade väldigt tråkigt. Till slut bestämde hon sig för att på egen hand rymma igen, den här gången tillbaka ut till Brukskvista lägergård ute på Adelsö alldeles ensam. En tidig morgon tog hon tunnelbanan till Brommaplan och därifrån tog hon bussen ut till Adelsö. Med sig hade hon hacka och spade. Hon tänkte sig en arkeologisk utgrävningsexpedition alldeles på egen hand.

Men det gick inte som hon hade tänkt den här gången heller. Hon blev återigen upptäckt. Den här gången av Bruksvkistas hembygdsförening ordförande som visade sig heta Oskar. Men till skillnad från den tidigare gången så lyssnade Oskar verkligen på Helenas historia. Tillsammans beslöt Oskar att han skulle sammankalla Brukskvistas hembygdsförenings styrelse till ett möte och till det bjuda Helena och Eva. Han fick Helenas föräldrars, Gunnel och Magnus mobilnummer och även Evas föräldrars, Karin och Petters mobilnummer och ringde till dom och förklarade situationen och att han inte alls var arg på Helena för hennes tilltag utan tyckte att detta var en historia som borde undersökas lite närmre.

Till slut satte Oskar Helena på bussen tillbaka till Ekerö centrum där hon sedan skulle byta buss för att kunna ta sig till Brommaplan och därifrån hem till sitt föräldrahem i Stockholm och till sina föräldrar. Oskar lovade att maila Helena så snart han och Brukskvistas hembbygdsförenings styrelse hade haft sitt möte.

Då klassen har läst detta släcks ljuset och det blir alldeles mörkt i klassrummet. Då ljuset tänds igen kan de först inte få syn på Åsa Karlsson. Sedan ser de att hon står borta vid dörren. 

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Men Åsa hur är det med dig"? " Helena står ju här alldeles bredvid dig"! " Då tycker jag att vi låter dig Moa fortsätta där Åsa tvingades avbryta idag, imorgon istället".

Åsa Karlsson, ( elev, upprört):
" Men det är väl inte mitt fel att..."?!
MIa Svensson, ( klasslärare):
" Då så allihopa"! " Tack ska ni ha för idag"!" Vi ses imorgon"!
Exit de 4 tjejerna och resten av klassen. 

onsdag 28 maj 2025

Åsas spexialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasieskola på söder i Stockholm. Fyra tjejer som alla är 16 år gamla ska framföra ett manus som de har arbetat tillsammans med. de fyra tjejerna heter: Åsa Karlsson, Moa Adamsson, Anna Johansson, Och Helena Svensson, även hon 16 år gammal.

Åsa Karlssons 3 favoritämnen är: Litteratur, historia och arkeologi.

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så tjejer":"Idag har jag tänkt att du Helena får berätta vad du har kommit fram till i ert specialarbet":

Helena Svensson, ( elev):
" Jo jag har tänkt att visa er hur man loggar in på min blogg för att ni där ska få läsa om vad jag upplevde under och efter att jag hade varit med min klass då jag gick här i 6:an på Mellanhöjdsskolan på en lägerågrd som heter Brukskvistas lägergård som ligger på Adelsö utanför Stockholm".

Helena var tillbaka i Stockholm och funderade mycket över klassresan till Brukskvista lägergård ute på Adelsö. Särskilt funderade hon mycket över den ganska annorlunda spökhistorien som hon hade fått höra på mötet på Brukskivstas hembygdsförening om den spökande kvinnliga arkeologen som itne kunde finna frid förrän hon hade fått sin akademiska titel.

Helena ville gärna åka ut till Brukskvista igen och få veta mera men vågade inte riktigt åka ut till Brukskvista ute på Adelös ensam. Så hon bestämde sig för att sätta in en annons på facebook. Efter lite funderande skrev hon att hon var 12 år och hette Helena. Att hon gick i 6:an på Mellanhöjdsskolan på Söder i Stockholm och att hon sökte en jämnårig tjej som ville åka tillsammans med henne ut till Brukskvista lägergård ute på  Adelsö någon helg.

TIll sin förvåning fick hon svar från en jämnårig flicka som hette Eva. Eva berättade att hon var 12 år och gick i 6:an i Bertilsskolan på Söder i Stockholm. Hon hade läst Helenas inlägg på Facebook och tyckte att historien om den spökande kvinnliga arkeologen som inte kunde finna frid förrän hon hade fått sin akademiska titel lät mycket spännande. Hon ville jättegärna åka med Helena ut till Brukskvista lägergård ute på Adelös någon helg.

Helena och Eva stämde träff på ett cafè som låg inärheten av båda deras sjkolor på Söder i Stockholm den följande lördag samma  vecka som de först hade haft kontakt med varandra på facebook.

Då klassen har läst Helenas bloggberättlse om lägergården Brukskvista blir det plötsligt alldeles mörkt i klassrummet. Då ljuset tänds kan de först inte upptäcka Heelna. Sedan ser de henne stå vid dörren.

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så tjejer": " Jag tycker att vi låter dig Åsa fortsätta imorgon där Helena tvingades avbryta idag":
Helena Svensson, ( elev, upprört):
" Men det är väl inte mitt fel att jag"::::=!
Mia Svensson; ( klasslärare):
" Då så allihopa" ! "  Tack ska ni ha för idag": " VI ses imorgon"!
Exit de fyra tjejerna och resten av klassen. 

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasieskola på söder i Stockholm. Fyra tjejer som alla ä 16 år gamla ska framföra ett specialarbete som de har arbetat med. De fyra tjejerna heter: Åsa Karlsson, vars 3 favoritämnen är: Litteratur, historia och arkeologi, Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson även hon 16 år gammal.
Åsa Karlsson är särskilt insprierad av den engelske 1900- tals författaren David Lodge`s ena roman som heter: "Nice Work". En av huvudpersoerna i " Nice Work" är en tjej som heter: Dr. Robyn Penrose. Dr. Robyn Penrose är doktorand i engelsk litteratur med särskild inriktning mot den engelska industriromanen med världsberömda engelska 1800- tals författare så som till exempel: Charles Dickens, Elizabeth Gaskell och de 3 systrarna Bronte. Charlotte Bronte, Emily Bronte och Anne Bronte. 

Dr. RObyn Penrose`s chef på engelska institutionen där hon är tillfälligt anställd, Mr. Philip Swallow får i uppgift att skicka iväg en av sina anställda på universitetet i Rummidge, den fiktiva engelska staden som ska ligga i mellersta England till en fabrikör som heter Mr.Vic Wilcox som är fabrikschef på fabriken Pinrgle`s som ligger i en stadsdel i Rummidge där Dr. Robyn Penrose aldrig har satt sin fot. Det blir Dr. Robyn Penrose som får i uppgift att en dag under resten av termimen " skugga" Mr. Vic Wilcox på hans fabrik Pringle`s. Det ska visa sig att de två har mycket att lära av varandras yrken.

Mia Svensson, ( Klasslärare):
" Då så tjejer"! " Idag har jag tänkt att det får blir du Anna som ska berätta vad du har kommit fram till i ert specialarbete".

Anna Johansson, ( elev):
" Hej"! " Jag heter Helena Svensson"!:! " Idag ska jag berätta om hur det gick på den klassresan som jag var på med min klass då jag gick i 6:an här på Mellanhöjdsskolan då vi åkte till Brukskvistas lägergård på Brukskvista på Adelsö utanför Stockholm": "Här får ni mina inloggningsuppgifter till min blogg där ni kan läsa hur det gick för oss på den kalssresan":

Den hemska klassresan
Vem var arkeologen?
Av: Marika Frykholm


Helena låg med täcket över huvudet. Försiktigt kikade hon upp.
Till sin förvåning såg hon sin fröken, Mia Svensson stå i dörröppningen. ” Skrämde jag dig Helena”? Frågade Mia. ” Ja, det gjorde du”, svarade Helena. ” Jag var bara i köket för att kolla att jag hade släckt ordentligt”, fortsatte Mia. ” Det hade jag. Nu kan du fortsätta sova, gonatt”, sa Mia och gick ut och stängde sovsalsdörren efter sig.

Dagen efter pratade hela klassen om den kusliga filmen om arkeologen som inte kunde finna frid förrän hon hade fått sin akademiska titel. Vem hon kunde ha varit. Varför hon hon inte hade fått sin titel. Hur kunde det vara så viktigt? Helena ville inte lyssna. Hon bestämde sig för att gå ut och titta på fältet bredvid lägergården Brukskvista och se efter där den spökande arkeelogen hade arbetat innan hon tragiskt nog försvann.

Helena klättrade över staketet till fältet bredvid lägergården Brukskvista. Hon gick omkring och tittade på ängen där arkeologen hade haft sin sista utgrävning innan hon hade försvunnit. Det såg itne särskilt spännande ut. Bara en massa grönt gräs och kossor som betade på ängen. Inte ett dugg spännande eller det minsta kusligt. Besviken gick Helena tillbaka till lägergården. Då hon till sin förskräckelse såg bussen med hela hennes klass rulla ut från gården. Helena hojtade till. Men det var såklart ingen som hörde henne. Hur skulle hon nu ta sig tillbaka till Stockholm? Hon hade inga pengar att ta sig in till stan för. Hon bestämde sig för att gå in på lägergården och ringa till sina föräldrar så att de kunde komma och hämta henne. Men hennes mamma sa att det tidigaste dom kunde komma var först dagen efter. Vad skulle hon nu göra?

Då klassen hade läst Åsas blogg om klassresan till Brukskvistas lägerågrd så blev det plötsligt alldeles mörkt i klassrummet. Då ljuset tänds kan klassen först inte upptäcka Anna Johansson. Men efter en stund ser de henne stående borta vid dörren.
Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så tjejer": "Jag tycker at vi låter dig Helena ta över imorgon där Anna tvingades avbryta idag": " Hur är det med dig, Anna"? " Helena står ju här alldeles bredvid dig"!
Anna Johansson, ( elev, upprört):
" Men det är väl inte mitt fel att..."?!

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så allihopa"! " Då ses vi imiorgon"

"Ecit de 4 tjejerna och resten av klassen. 

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasieskola. Fyra tjejer som alla är 16 år gamla ska framföra ett specialarbete som de har arbetat på. De fyra tjejerna heter: Åsa Karlsson, som har 3 favoritämnen: Litteratur, historia och arkeologi, Moa Adamsson, Anna Johansson, och Helena Svensson, även hon 16 år gammal.
Åsa Karlsson är särskilt inspirerad av den engelske 1900- tals författaren David  lodge`s ena roman som heter: " Nice Work": Den ena huvudpersonen i " Nice Work" är en tjej som heter: Dr. Robyn Penrose. Dr. Robyn Penrose är doktorand i engelsk litteratur med särskild inriktning mot den engelska industriromane med världsberömda engelska 1800- tals författare så som till exempel: Charles Dickens, Elizabeth Gaskell och de 3 systrarna Bronte. Charlotte Bronte, Emily Bronte, och Anne Bronte.

Dr. Robyn Penrose`s chef på engelska institutionen vid universitetet i den fiktiva engelska staden Rummidge där Dr. Robyn Penrose är antälld, Mr. Philip Swallow får i uppgift att utse en av sina anställda att vara en " skugga" till en fabrikschef som heter Mr. Vic Wilcox som är fabrikör på fabriken Pringle`s som ligger i en stadsdel i den fiktiva staden Rummidge där handlingen utspelar sig i mellersta England, en dag i veckan under resten av terminen.
Det blir Dr. Robyn Penrose som får i uppgift att " skugga" Mr. VIc WIlcox och det ska visa sig att de två har mycket att lära om varandras yrken.

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så Moa"!": " Jag  har tänkt att du ska få berätta vad du har kommit fram till i arbetet med ert specialarbete idag"!
Moa Adamsson, ( elev):
" Jo jag heter Helena Svensson och jag har tänkt att berätta då jag var på klassresa till lägergården Brukskvista lägergård som ligger på Adelsö utanför Stockholm då jag gick i 6:an här på Mellanhöjdsskolan": " Jag ska visa er hur ni kan logga in på min blogg så kan ni läsa om vad som hände mig där".

Den hemska klassresan
Helenas natt på lägergården Brukskvista
Av: Marika Frykholm


Helena visste inte vad hon skulle ta sig till. Hela hennes klass hade åkt från lägergården Brukskvista och lämnat henne ensam kvar. Hennes fröken, Mia Svensson hade ringt upprepade gånger till hennes mobil och frågat om inte hennes föräldrar ändå kunde komma och hämta henne. Men Helena hade svarat att varken hennes mamma eller pappa hade tid förrän tidigast måndag morgon att komma ut till Ekerö och hämta henne på Brukskvista.

Helena gick omkring på Brukskvista. Som tur var så fanns det lite smörgåsar kvar i köket som hon kunde ta till middag. Och det fanns lite saft i en tillbringare i kylskåpet. Så Helena tog sig saft och smörgåsar till middag och åt det ensam i lägergårdens matsal.

Helena kände sig olustig. Det var antagligen den ruskiga spökhistorien om arkeologen som försvann som sades spöka om hon inte fick sin akademiska titel. Helena bestämde sig för att det var bäst att gå och lägga sig tidigt och sova bort större delen av den här kvällen och natten så att det blev morgon fort.

Helena sov natten igenom och drömde ingenting. Hon vaknade tidigt på måndag morgon. Av någon anledning kände hon sig fortfarande lika olustig som innan hon gick och lade sig. Hon gick ut ur lägergården och fram till staketet som skilde lägergården från fältet där arkeologen sades ha försvunnit. Helena ropade till. I gräset framför staketet syntes fotspår! Fast hon visste att hon hade varit ensam på lägergården hela natten. Helena visste inte vad hon skulle ta sig till. Men nyfikenheten tog övertaget och hon klättrade snabbt över staketet och började följa fotspåren i gräset på andra sidan staketet för att se vart dom kunde leda.s

Då  klassen har läst färdigt om Helenas upplevelser oå Burkskvistas lägergård blir det plötsligt alldeles mörkt i klassrummet. Då ljuset tänds igen kan de först inte upptäcka Moa men hon står precis bredvid dörren.

Mia Svensson:; ( klasslärare):
" Men snälla Moa hur är det med dig"? " Helena står ju prercis här bredvid dig"!
Mia Svensson:
" DÅ så tjejer": "Jag tycker attt vi låter Anna ta över där Moa tvingades avsluta idag, imorgon".
Moa Adamsson, ( elev, upprört):
" Men det är väl inte mitt fel att":::=!
Mia Svensson, ( klasslärare):
" DÅ så allihopa" " Tack ska ni ha för idag" ! " Vi ses imorgon"
Exit de 4 tjejerna och resten av klassen. 

Åsas specialarbete/ Ett ,manus skrivet av: Marika Frykholm

Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasieskola på söder i Stockholm. Fyra tjejer som alla är 16 år gamla ska framföra ett specialarbete. Åsa Karlsson som är den som har dragit ihop gruppen har t3 favoritämnen: Litteratur, historia och arkeologi. Hon är särskilt insprierad av den engelske 1900- tals författaren David Lodges ena roman som heter: " Nice Work": En av huvudpersonerna i " Nice Work" är en tjej som heter Dr. Robyn Penrose. Dr. Robyn Penrose är doktorand i engelsk litteratur med särskild inriktning mot den engelska industriromanen med världsberömda engelska 1800- tals författare så som till exempel: Charles Dickens, Elizabeth Gaskell och de 3 systrarna Bronte. Charlotte Bronte, Emily Bronte och Anne Bronte. 
Dr. Robyn Penrsoe`s chef på engelska insitutionen på universitetet i den fiktiva staden Rummidge där handligen utspelar sig har fått i uppgift att sända ut en av sina anställda som en " skugga" till en fabrikör vid namn Mr. Vic Wilcox som är fabrikscehf på fabriken Pringle`s i en stadsdel i staden Rummidge i mellersta England där Dr. Robyn Penrose aldrig har satt sin fot.

Det blir Dr. Robyn Penrose som får i uppgift att " skugga" fabrikören Mr. Vic Wilcox en dag i veckan under resten av terminen. Det ska visa sig att de 2 har mycket att lära av varandras yrken.

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så tjejer, ( de  fyra tjejerna som ska framföra specialarbetet heter: Åsa Karlsson, Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hon 16 år gammal):
" Jag tänkte att du Åsa ska få börja med att berätta vad du har kommit fram till i arbetet med ert specialarbete",

Åsa Karlsson, ( elev):
" Jo jag heter Helena Svensson och jag tänkte berätta för er då jag var på klassresa då jag gick här i 6:an på Mellanhöjdsskolan då vi åkte till en lägergård som heter Brukskvista lägergård på Bruksvkista utepå Adelsö utanför Stockholm. " Ni ska nu få mina uppgifter att logga in på min blogg så kan ni läsa där vad jag var med om":

Den hemska klassresan, forts.
Av: Marika Frykholm


Helena hittade ingenting som kunde tyda på vart spåren hon hade sett kunde leda till. Hon blev mycket besviken. Då hon återvände till lägergården på Ekerö stod hennes mammas bil där och väntade på henne. Hennes mamma var jättearg. Hon frågade Helena hela vägen hem var hon hade varit, varför hon hade missat bussresan med resten av klassren hem till Stockholm. Helena visste att det var idiotiskt gjort av henne att sticka iväg själv så hon berättade som sanningen var, att hon hade hört ett intressant föredrag om en spökande arkeologisk doktorand som skulle hålla till på platsen runtomkring lägergården där hennes klass hade varit över helgen. Helenas mamma tyckte att det var den löjligaste historia hon hade hört. Särskilt som hon sen fick höra att den arkeologiska doktoranden skulle spöka omkring på platsen runtomkring lägergården tills hon fick sin akademiska titel. Det bara skrattade Helenas mamma åt. Helena blev vidare utskälld av sin pappa då hon kom hem och gick och lade sig på humör.

Men Helena bestämde sig ändå för att hon vid första bästa tillfälle skulle åka tillbaka till lägergården ute på Ekerö och ta reda på mera fakta om den spökande arkeologiska doktoranden. Med det beslutet somnade hon och sov gott tills morgonen därpå.

Då vi hade läst färdigt i Åsas blogg om hennes klassresa så blev det plötsligt alldeles mörkt i klassrummet. Då ljust tändes var Åsa Karlsson iklädd moderna kläder borta. 
Men då vi vände oss om såg vi att hon stod vid dörren och tittade. 
Mia Svensson, ( klasslärare):
" Men snälla Åsa  hur mår du"? " Helena Svensson står ju alldeles där bredvid dig":
Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så allihopa" " Jag tycker att vi låter dig Moa fortsätta där Åsa tvingades avsluta idag, imorgon":
Åsa Karlsson, ( elev, upprört):
" Men det är väl inte mitt fel att jag..."?!
Mia Svensson:
" Då så allihopa" ! #" Tack ska ni ha för idag" " Vi ses imorgon"!
Exit de 4 tjejerna och resten av kalssen. 


torsdag 8 maj 2025

Åsas specialarbete/ Ett manus skrviet av: Marika Frykholm

Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasieskola på söder i Stockholm. Ett gäng tjejer, 4 stycken som alla ska framföra ett specialarbete som de har jobbat med. De fyra tjejerna, som alla är 16 år gamla heter: Åsa Karlsson, som är den som har tagit iniativet till specialarbetet) Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hon 16 år gammal. Åsa Karlssons favoritämen är: litteratur, historia och arkeologi. Åsa Karlsson är speciellt inspirerad av den engelske 1900- tals författaren David Lodge`s ena roman som heter: " Nice Work": Den ena huvudpersonen i " Nice Work" är en tjej som heter Dr. Robyn Penrose. Dr. Robyn Penrose är doktorand i engelsk litteratur med särskild inriktining mot den engelska industromanen med världsberömda engelska 1800- tals författare så som till exempel Charles Dickens, Elizabeth Gaskell och de 3 systrarna Bronte. Charlotte Bronte, Emily Bronte och Anne Bronte. Dr. Robyn Penrose`s unviersitet som ligger i den fiktiva engelska staden Rummidge som ska föreställas ligga i mellersta England chef på engelska institutionen där Dr. Robyn Penrose är tillfälligt anställd, Mr. Philip Swallow ska skicka en av sina anställda att vara en " skugga" åt en fabrikör vid namn Mr. Vic Wilcox som är chefsfabrikör på fabriken Pringlès som ligger i en stadsdel i Rummidge där Dr. Robyn Penrose aldrig har satt sin fot. Det blir Dr. Robyn Penrose som blir Mr. VIc Wilcoz skukgga" under resten av terminen och det ska visa sig att de två har mycket att lära sig av varandras yrken.

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så tjejer": " Jag har tänkt att du Åsa får börja dagens presentation av ert specialarbete".
Åsa Karlsson, ( iklädd i moderna kläder kommer framhoppandes och säger):
" Hel allihopa"! " Jag heter Helena Svensson och nu ska jag berätta om den klassresan som jag gjorde då jag gick här i 6:an på Mellanhöjdsskolan för flera år sedan då vi åkte till Brukskvista lägergård som ligger på Adelsö utanför Stockholm": " Nu ska ni få mina loginuppgifter så att ni kan ta er in på min blogsida och läsa om allt som vi upplevde drä".
De får uppgifterna och läser följande text: 









 Den hemska klassresan Av: Marika Frykholm Helena gick i 6:an i Mellanhöjdsskolan. Hon skulle åka på sitt livs första klasresa. Hennes bästa kompis Malin skulle också åka med. Helan höll på och packade en väska och en ryggsäck som hon skulle ha med sig på klassresan. Klassen skulle åka ut till Ekerö utanför Stockholm och bo på en lägergård mitt ute på landet, hade deras lärare, Mia berättat. Helena var väldigt glad och spänd inför att resa bort de tre hela dagar som klassresan skulle vara. Början på resan Klass 6 a satt på bussen på väg mot lägergården på Ekerö. Deras chaufför, Olle, berättade om hur lång tid resan ut till Ekerö skulle ta och att det fanns toalett ombord på bussen. Det var sen eftermiddag så de skulle vara framme om cirka 1 ½ timme hade chauffören Olle sagt. Lägergården Brukstavik Lägergården klass 6a från Mellanhöjdsskolan hade kommit fram till låg mitt ute på landet. Precis bredvid fanns en stor äng där det betade kossor och får och lamm på dagtid. Helena och Malin och resten av tjejerna från klass 6a skulle dela rum i en stor sovsal. Helena låg i sängen denna första natt på lägergården Brukstavik och tyckte det var mycket spännande. Så småningom somnade hon. När hon vaknade skulle det vara dag och de skulle börja sin första lägerdag på gården Brukstavik. Tjejerna i sovsalen hade redan hunnit med att berätta en massa spökhistorier för varandra. Helena var mycket mörkrädd. Hon var rädd för att om hon behövde gå upp och gå på toaletten som låg ute i hallen bredvid köket mitt i natten så skulle hon inte våga göra det ensam. Men hon hade ficklampa med sig så hon trodde det skulle gå bra.


Då klasskompisarna har läst texten blir det mörkt i klassrummet. Då ljuset tänds står Åsa Karlsson kvar där tjejen som presenterat sig tidigare hade stått.
Mia Svensson, ( klasslärare):
" Men snälla Åsa  hur mår du egentligen"? " Helena Svensson står ju här bredvid dig": 
" Då så allihopa jag tycker att vi låter Moa ta över imorgon där Åsa tvingades avbryta idag".

Åsa Karlsson, ( upprört):
" Men det är väl inte mitt fel att"..."?!

Mia Svensson:
" Då så allihopa"! " Tack ska ni ha för idag"" Vi ses imorgon"!
Exit de fyra tjejerna och resten av klassen. 


söndag 20 april 2025

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm i samarbete med:

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasieskola på söder i Stockholm. Fyra tjejer som alla är 16 år gamla och som går det första året på dramaprogrammet på Mellanhöjdsskolan gymnasieskola ska framföra ett specialarbete som de har jobbat på< De fyra tjejerna heter: Åsa Karlsson, Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hjon 16 år gammal. Åsa Karlssons favoritämnen är: Litteratur, historia och arkeologi. Åsa är särskilt insprierad av den engelske 1900- tals författaren: David Lodge`s ena roman: " Nice Work": En av huvudpersoerna i Nice Work är en tjej som heter Dr. Robyn Penrose. Dr. Robyn Penrose är doktorand i engelsk litteratur med särskild inriktning mot den engelska industriromanen med världsberömda engelska 1800- tals författasre så som till exempel Charles Dickens, Elizabeth Gaskell och de 3 systrarna Bronte. 

Mia Svensson, ( klasslärare)
" Då så allihopa" ! " Idag tänkte jag att vi ska få lyssna på dig Moa på vad du har kommit fram till i arbetet med ert specialarbete":

Moa Adamsson, ( elev):
" Jo  jag tänkte berätta om..."
Längre hinner hon inte förrän en tjej i klädd 60 tals kläder kommer framhoppande och säger på engelska.
" Yes I would like to talk about the story: " The Ghost of Cantervill" by the English  author Oscar Wilde. There is prophesy about the Canterville Hall: " ... And then peace shall come to Cantervill". " You see, it is about this poor Medeival Ghos Sir Simon de Canterville who is doomed to haunt the grounds of Canterville Hall because he was the cause of having his wife commit suicide".

Then all is dark and when the light returns the girl in 60s clothes has vanished. 

Mia Svensson; ( klasslärare):
" Då så allihopa": " Då tycker jag att vi låter dig Anna ta över imorgon där Moa tvingades avrbyta idag".

Nu har tjejen i 60 tals kläder kommit tillbaka in i klassrummet igen och står tyst borta vid dörren.

Moa Adamsson, ( elev, upprört=:
" Men det är väl inte mitt fel att:."?!
Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så tack ska ni ha allihopa":
Exit de fyra tjejerna och resten av klassen. 

fredag 18 april 2025

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 

Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasium på Söder i Tockholm. Fyra tjejer som ska framföra ett speicalarbete som de har jobbat tillsammans på. De fyra tjejerna är alla 16 år gamla. De heter: Åsa Kalrsson som är den som har slagit ihop gruppen av sina 3 bästa tjejkompisar på dramaprogrammet på Mellanhöjdsskolans gymnasium.  Och Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hon 16 år gammal.

Åsa Karlssons favoritintressen är Litteratur, historia och arkeologi och lite musik. Hon är särskilt inspirerad av den engelske 1900- tals författaren David Lodge`s ena roman som heter: " Nice Work": En av huvudpersonerna i i romanen " Nice Work" är en tjej som heter Dr. Robyn Penrose. Dr. Robyn Penrose är doktorand i engelsk litteratur med särskilt inriktning mot den engelska industriromanen med världsberömda engelska 1800- tals författare så som till exempel: Charles Dickens,  Elizabeth Gaskell och de 3 systrarna Bronte. Charlotte Bronte, Emily Bronte och Anne Bronte. Dr. Robyn Penrose`s chef på universitetet i den fiktiva engelska staden i mellersta England som heter Rummidge, Mr. Philip Swallow har fått i uppgift att delegera ut en av sina anställda på engelska institutionen vid universitetet i Rummidge där Dr. Robyn PEnrose är tillfällidgt anställd till att gå som en skugga till en fabrikör som heter Mr. VIc WIlcox på dennes fabrik; Pringle`s som ligger i en stadsdel av staden Rummidge där Dr. Robyn Penrose aldrig har satt sin fot. Det blir Dr. Robyn Penrose som får i uppgift att " skugga" Mr. Vic Wilcox på dennes fabrik Pringle`s en dag i veckan under resten av terminen. Det ska visa sig att de två har mycket att lära av varandras respektive yrkesområden. 

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så tjejejer": " Idag ska vi få lyssna till vad du Åsa har kommit fram till  med arbetet med ert specialarbete".

Åsa Karlsson:, ( elev=>
" Jo jag tänkte berätta om::: ": Längre hinner hon inte förrän en tjej i moderna kläder kommer framhoppande bakom dom och säger:
" Jag vill jobba på spotify"! " Jag vill jobba på Spotify"! " Här får ni mina inloggningsuppgifter till Spotify från när jag var praoelev där för några veckor sedan": " Jag har just sett filmen": " Det är en recension på den": " Jag ska visa er"






Jag har precis börjat se Netflix nya mini- serie  som heter: " The Playlist"; om grundaren av Spotify, som heter Daniel Ek som var en självlärd programmerare. 

" The Playlist" manusförfattare heter: Christian Sparrier.

Enligt denna tv- series programbeskrivning på internet så personifieras i denna mini serie bolaget Spotifys chefsjurist, Petra Hansson, samt land annat även Daniel Eks affärskompanjon: Martin Lorenzon. 

I det första avsnittet ;( The Vision") av denna mycket intressanta berättelse om hur Spotifys " framgångssaga som det står på pgorgramsidan på Netflix, skapades, så får man följa skaparen av Spotifys Daniel Eks kamp för att kunna marknadsföra sin idè om gratis musik. Citat från programsidan av: " The Playlist": " Daniel Ek, ( här spelad av Edvin Endre) är techentreprenören från Rågsved som sökte jobb på GOOGLE redan som 16- åring". " Då det inte gick så utvecklade den då 23 årige Daniel Ek ett annonssystem som han sålde till Tradoubler". " Detta gav Daniel Ek miljontals med krnor". Citat enligt sidan: " Vem är vem" i: The Playlist": Daniel Ek, ( här spelad av Edvin Endre) utvecklade ett annonssystem som gjorde att den då 23 årige Daniel Ek tjänade miljontals med kronor. Detta såldes senare till Tradoubler. Där mötte Daniel Ek Martin Lorenson, ( här spelad av: Christina Hillborg),  som blev en av finansiärerna bakom Spotify". ( Citat från sidan: " Skådespelare i The Playlist: " Vem är vem"? ) 

Jag vill varmt rekommendera denna mycket intressanta skildring om Spotifys grundare: Daniel Ek. Jag tycker att skildringen av hur Daniel Ek kom på sin briljanta affärsidè  är här alldeles utmärkt skildrad av sådespelarna i denna Netflix mini- serie. 

I den ena delen av den nya Nettflix- serien: " The Playlist" baserad på boken om hur Spotyfy grundades av Daniel Ek ( här spelad av Edvin Endre),. så verkar musikbolagets direktör, Per Sundin få sig en tankeställare av hur Pirate Bay kunde bli så stora som de faktiskt var. Daniel Ek, här spelad av Edvin Endre, möter en av finasiärarena bakom Spotify som heter Martin Lorenzon,.

Där mötte han Martin Lorentzon som blev en av finansiärerna bakom Spotify. När Daniel Ek hittar på ett annonssystem så möter han Martin Lorenzon på Tradeoubler.  I serien: " The Playlist" " tänker" den då unge Daniel Ek, här spelad av Edvin Endre, att " en dag kommer all musik att vara digitalt": ( Citat från Netflix- serien: " The Playlists" i det första avsnittet: " The Visoin":, ( Med manus skrviet av: Christian Spurrier)

I samma del blir juristen Petra Hansson övertalad att börja som chefsjurist på Spotify. Petra Hansson accepterar utmaningen.

I en annan del är det Andreas historia som här berättas.Andreas beräättar hur han var en nerd då han gick i skolan men fantiserade om att hitta sitt kompisgäng. Sina " Avengers". 

I en annan del är det delägaren, Martin Lorenzons, en av Spotoifys grundare i samarbete med Daniel Ek, , historia som här berättas genom att han i Netflix- serien " The Playlist" deltar som sommarpratare på radio. Här spelad av: Christian Hillborg. Martin Lorenzon lanserade  den idèn år 2007.  

I en annan del får vi följa artisternas röst enligt programsidan om " The Playlist". För artisternas röst står den fiktiva karaktären, Bobbi T som är en " kämpande artist,, ( citat enligt programsidan") "  som försöker hitta sin plats på den ständigt skitfande digitala musikeran". ( Citat enligt programsidan om " The Playlist": ) Den kämpande artisten Bobbi T som är en fiktiv karaktär är här spelad av: Janice Kavander. 

Per Sundin,  här spelad av Ulf Stenborg, ( här föler  ett  citat från " Vem är vem" i the Playlist") ; " en av dem som ledde kriget mot skaparna bakom The Pirate Bay - den svenska tjänsten som gjorde piratnedladdning enkelt och populärt bland unga".( Citat från: " Vem är vem" i tv- serien: " The Playlist": Per Sundins historia, ( här spelad av Ulf Stenborg) framställs i The Playlists andra del om, " hur det gick till när Spotify grundades" enligt denna tv- serien. 

Per Sundin, ( här spelad av Ulf Stenborg) var VD för Sony Music under åren 2004- 2008. Liksom i Netflix serien: " The Playlist" så var det i verligheten några tuffa år för musikbranchen. 

Ulf Stenberg, ( som spelar Per Sundin i The Playlist") känns igen från serierna: " Björnestad" och " Spelskandalen", samt även komedin: " Ur Språ", nligtsidan: " The Playlist," " Skådespelare", " Vem är vem"? ( I: " The Playlist" för att förtydliga. ) 


 Citat från programsidan om: " The Playlist"- vem är veM: I avsnitt 3 får vi följa Petra Hansson,(N här spelad av Gizem Erdogan)  stjärnjuristen som kom ombord innan Spotify hadel lanserats". ( Citat från: "The Playlist"- Vem är vem" från programsidan:
Citat från programsidan om " The Playlist":

 "Där Daniel Ek stod för visionen, Petra Hansson skötte juridiken och Martin Lorentzon skyfflade in pengar, hade Spotify inte blivit vad det blev utan en rad skickliga kodare"

Den ena delen handlar om Andreas Ehn. här spelad av: Joel Lutzow, ( författarens anmräkning av denna kulturblogg: Ursäkta jag kan inte stava u:et på rätt sätt i Joel Lutzows efternamn Lutzow, ber så hemskt mycke tom ursäkt för detta. ) 




I den ena delen är det entrprnören som var med om att gruna Tradoubler enligt programsidan av The Playlist, och även var en av grundarna av Spotify, Martin Lorenzons, / (h är spelad av: Christian Hillborg) historia som spelas upp i Netflix serien: " The Playlist". 

Citat från programsidan om: " The Playlist": " Martin Lorentzon är entreprenören som var med om att grunda Tradedoubler och senare även Spotify, som lanserade en första version år 2007" ( Citat från programsidan av: "The Playlist" med manus skrivet av: Christian Spurrier. ) 

Citat från The Playlists sida: " Vem är vem" i: The Playlist": " I  avsnitt tre får vi se Petra Hansson, ( här spelad av: Gizem Erdogan) ge upp en karriär på en advokatbyår för att prova på att jobba i en ung, grabbig, start- up miljö": ( Citat från: " Vem är vem"?  I: " På sidan: " Vem är vem"?  I: " THe Playlist". 

 "            CItat från The Playlist  från programsidan om  The Playlist: " På Spotifys kontor fortlöper en kamp emot klockan ifall idésprutorna ska lyckas med sin bedrift att få fatt i dyra musikrättigheter, ordna fram snabba laddtider och den ack så viktiga aspekten - tjäna pengar. Musikbolagen stavas i mångt och mycket USA, vilke gör att man en bit in i tv- serien kännder att de Amerikanska influenserna kommer smygande"" 

Några av de medverkande i The Playlist, manusförfattare: Chirstian Spurrier

 Daniel Ek Edvin Endre

Per Sundin Ulf Stenborg

Petra Hansson Gizem Erdoga 

Andreas Ehn  Joel Lutzow, ( Författares till denna kulturbloggs anmärkning: Ursäkta jag kan inte stava u:et rätt på Joel Lutzows efternamn ber så mycket om ursäkt för detta.)

Martin Lorenzon  Christian Hillborg

Jag vill varmt rekommendera alla att se denna nya Netflix mini serie: " The Playlist" av manusförfattaren Christian Spurrier om skaparna som det står i programbeskrivningen: " Spotyfis skapares Daniel Eks framgångssaga"! 

Nu har jag sett hela Netflix serie: " The Playlist" om, ( som det står på programsidan)  " grundaren av Spotify Daniel Eks, ( här spelad av Edvin Endre) framgångssaga". 

Det jag tycker var extra bra och roligt med denna serie, "The Playlist" med manus skrivet av: Christian Spurrier, är hur alla som var med och grundade Spotify fick vara med och låta karaktärerna berätta " sin historia" om hur just han/ hon upplevde att det gick till då Spotify grundades. I den första delen framställs Daniel Eks  historia ,,( här spelad av Edvin Endrè), i den andra delen framställs Per Sundins, ( här spelad av Ulf Stenborg) historisa. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se Netflix serie: " The Playlist" av manusförfattaren: Christian Spurrier som är baserad på boken som det står på programsidan," Spotifys grundares Daniel Eks framgångssaga". 

Serien finns i skrivande stsund  221022 att se på Netflix. 


När tjejen har visat uppgifterna till hur man loggar in på hennes blogg så blir det alldeles mörkt i klassrummet. Då ljuset tänds är tjejen försvunnen.

Mia Svensson:"
Då så  allihopa" " Tack ska ni ha för idag": " Jag tycker att vi låter dig Moa ta över där Åsa tvingades avbryta idag":
Tjejen i moderna kläder som ville jobba på spotify smyger tillbaka in i klassrummet och ställer sig längst bak i rummet

Åsa Karlsson, (  elev säger upprört):
" Men det är väl inte mitt fel att jag:::"?!
Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så allihopa": " Tack ska ni ha för idag"! " Vi ses imorgon"!
Exit de fyra tjejerna och resten av klassen. 



 

onsdag 9 april 2025

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm i samaarbete med:

  :Ett klassrum på Mellanhöjdssolans gymnasieskola på söder i Stockholm. Fyrar tjejer som går det första året på dramaprogrammet på Melanhöjdsskolans gymnasieskola som alla är 16 år gamla som ska framföra ett specialarbete som de har jobbat tillsammans med. De fyra tjejerna är:: Åsa Karlsson som är den som har slagit ihop gruppen som ska framföra specialarbetet tillsammans med sina 3 bästa tjejkompisar: Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hon 16 år gammal. Åsa Karlssons favoritämnen är: Litteratur, historia och arkeologi. Hon är särskilt inspirerad av den engelse 1900- tals författaren David Lodge`s ena roman: " Nice Wor". Den ena huvudpersonen i " Nice Work" är en tjej som heter Dr. Robyn Penrose. Dr. Robyn Penrose är doktorand i engelsk litteratur med särskild inriktning mot den engelska industriromanen med världsberömda engelsa 1800- tals författare sså som till exempel Charles Dickens, Elizabeth Gaskell och de 3 systrarna Bronte. Charlotte Bronte, Emily Bronte och Anne Bronte. Dr. Robyn Penrose`s chef på engelska institutionen vid Rummidge universitet, universitetets engelska institution där Robyn Penrose är endast tillfälligt anställd, Mr. Philip Swalllow har fått i uppgift att delegera ut en av sina anställda lärare för att gå som en " skugga" till en fabrikschef som heter Mr. Vic WIlcox som är fabrikschef på en fabrik som heteer Pringel`s i som ligger i en stadsdel i den fiktiva engelska staden Rummidge där Dr. Robyn Penrose aldrig har satt sin fot tidigare. Det blir Dr. Robyn Penrose som får som uppgift att skugga Mr. VIc WIlcox en gång i vekcan för resten av terminen. Det ska visa sig att de två har en hhel del att lära sig av varandras rrespektive yrkesområden. 

Mia Svensson, ( lkasslärare):
" Då så tjejjer". " Idag ska vi få höra vad Åsa har kommit fram till i arbetet med ert specialarbete":

Åsa Karlsson, ( elev):
" Yes hi evreyone": " My name is Madame Bovary from the French author Gustave Flaubert`s novel: " Madame Bovary":  Madame Bovary lives in an extremely unhappy marriage with Doctor Monisue Bovary in a small village where nothing ever happens in France". 

Mia Karlsson, ( klasslärare: " Men hur är det d ser ut Åsa"?
Åsa, d( who is dressed in a  19th century dress):
" And here follows my blogg about the movie " Madame Bovary"


Jag har sett början på den engelska filmen: "Madame Bovary"( Francesa Annis), part 1: " Marriage"= Giftermål"/ Baserad på den franska romanen: " Madame Bovary" med samma titel av den franske författaren: Gustave Flaubertsroman med samma titel. 

" Madame Bovary" part 1= del ett handlar om hur den unga flickan, Emma träffar läkaren, dr. Bovary. De förälskar sig i varandra och gifter sig sedan då dr. Bovary`s första hustru dör. 

Men Madame Bovary lever ett mycket händelsfattigt liv så då hon och maken dr. Bovary blir bjudna på en bal så blir hon överlycklig över denna oväntade sensation.

På denna bal blir Madame Bovary uppbjuden av sin bordskavaljer som berättar för henne vid middagen om den framlidna drottningen Marie Anotoinette som förmodas ha haft uppemot 19 stycken älskare. Detta ska inte ses som historiskt korrekta fakta det är hämtat från denna film om Madame Bovary. 

Vid hemkomsten är Madame Bovary övertrött och blir uppretad av att deras tjäsnteflicka har somant i stolen. Hon skickar ut henne i köket och ger henne en varning. Men Madame Bovary`s man ber Madame Bovary att tänka om för denna tjänsteflicka om jag förstod det rätt var Doktor Bovary`s första patient. Så tjäsnteflickan, ( spoiler alert!) får stanna kvar i hushållet. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se:den engelska filmen: " Madame Bovary", baserad på den frankse författaren: Gustave Flauberts roman med samma titel! Detta inte minst på grund  av de utmärkta skådespelarna med en särskild eloge riktad till de skådespelare som spelar  Madame Bovary och dr. Bovary i denna 4 films veriosn av den franska romanen: " Madaem Bovary" av den frankse författaren: Gustave Flauberts roman med samma titel. För att inte tala om de vackra klänningarna! Och hela kostymen som är alldeles enastående. 


Det blir alldeles svart i klassrummet. När ljuset tänds är Åsa Karlsson klädd i 1800- tals klänning borta. 

Mia Svensson, ( lärare):
" DÅ så  alihopa": " Tack ska ni ha för idag": Jag tycker att vi låter dig Moa ta vid imorgon där Åsa tvingades avbryta idag":

Åsa Klarrson, ( nu klädd i vanliga moderna kläder):
" Men det är väl inte mitt fel at:::"?!
Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så allihopa"" : " Tack ska ni ha för idag": " Vi ses imorgon"!
Exit de 4 tjejerna och resten av klassen. 

onsdag 12 mars 2025

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasieskola. Fyra tjejer som ska framföra ett specialarbete som de har arbetat på. De fyra tjejerna är alla 16 år gamla. De heter: Åsa Karlsson, Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hon 16 år gammal. Det är Åsa Karlsson som har slagit samman gruppen av hennes 3 bästa tjejkompisar i klassen. Åsas favoritämnen är litteratur, historia och arkeologi. Hon är särskilt inspirerad av den engelske 1900- tals författaren David Lodge`s ena roman som heter: " Nice Work": En av huvudpersonerna i " Nice Work" är en tjej som heter Dr. Robyn Penrose. Dr. Robyn Penrose är doktorand i engelsk litteratur med särskild inriktning mot den engelska industriromanen med världsberömda engelska 1800- tals författare så som till exempel Charles Dickens, Elizabeth Gaskell och de 3 systrarna Bronte. Charlotte Bronte, Emily Bronte och Anne Bronte. Dr. Robyn Penrose`s  chef på  engelska insitutionen vid universitetet i den fiktiva staden Rummidge där Dr. Robyn Penrose bor och arb undervisar i den engelska iindustriromane heter Rummidge Universitet Mr. Philip Swallow har fått i uppgift att utse en av hans anställda till att vara en " skugga" åt en fabrikschef som heter Mr. Vic Wilcox på hans fabrik Pringle`s som ligger i en stadsdel i staden Rummidge där Dr. Robyn Penrose aldrig har satt sin fot tidigare. Det blir Dr. Robyn Penrose som får i uppgift att en dag i veckan hela terminen vara Mr. Vic Wilcox skugga på Pringle`s. Det ska visa sig att de två har mycket att lära av varandras yrken.

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så ttjejer": " Jag har tänkt att idag ska du Anna få framföra det du har kommit fram till i i arbetet med ert specialarbete".
Anna Johansson, ( elev):
" Jag har tänkt att berätta om..." Längre hinner hon inte innan hon plötsligt avbryter sig och säger:
" Jo jag  heter Helena och jag har tänkt att fortsätta berätta om hur det var då jag åkte på klassresa med Mellanhöjdsskolan då jag gick i 6:an här på Mellanhöjdsskolan":" Jag ska ge er uppgifterna till hur ni loggar in på min blog".

Den hemska klassresan
Helenas natt på lägergården Brukskvista
Av: Marika Frykholm


Helena visste inte vad hon skulle ta sig till. Hela hennes klass hade åkt från lägergården Brukskvista och lämnat henne ensam kvar. Hennes fröken, Mia Svensson hade ringt upprepade gånger till hennes mobil och frågat om inte hennes föräldrar ändå kunde komma och hämta henne. Men Helena hade svarat att varken hennes mamma eller pappa hade tid förrän tidigast måndag morgon att komma ut till Ekerö och hämta henne på Brukskvista.

Helena gick omkring på Brukskvista. Som tur var så fanns det lite smörgåsar kvar i köket som hon kunde ta till middag. Och det fanns lite saft i en tillbringare i kylskåpet. Så Helena tog sig saft och smörgåsar till middag och åt det ensam i lägergårdens matsal.

Helena kände sig olustig. Det var antagligen den ruskiga spökhistorien om arkeologen som försvann som sades spöka om hon inte fick sin akademiska titel. Helena bestämde sig för att det var bäst att gå och lägga sig tidigt och sova bort större delen av den här kvällen och natten så att det blev morgon fort.

Helena sov natten igenom och drömde ingenting. Hon vaknade tidigt på måndag morgon. Av någon anledning kände hon sig fortfarande lika olustig som innan hon gick och lade sig. Hon gick ut ur lägergården och fram till staketet som skilde lägergården från fältet där arkeologen sades ha försvunnit. Helena ropade till. I gräset framför staketet syntes fotspår! Fast hon visste att hon hade varit ensam på lägergården hela natten. Helena visste inte vad hon skulle ta sig till. Men nyfikenheten tog övertaget och hon klättrade snabbt över staketet och började följa fotspåren i gräset på andra sidan staketet för att se vart dom kunde leda.

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Men lAnna hur mår du egentligen"? " Helena står ju här alldeles bredvid dig"!
Det blir mörkt i klassrummet. Då ljuset tänds är Anna Johansson som varit iklädd moderna kläder borta. 
MIa Svensson, ( klasslärare):
" Då så tjejer". " Jag tycker att vi låter dig Helena ta vid imorgon där Anna blev tvungen att avbryta idag imorgon".

Anna Johansson, ( nu iklädd sina vanliga kläder, som är tillbaka i kalssrummet, upprört):
" Men det är väl inte mitt fel att::."?!
Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så allihopa" ! " Tack ska ni ha för idag"! " Vi ses imorgon"!
Exit de fyra tjejerna och resten av klassen.

söndag 2 mars 2025

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasieskola. Fyra tjejer som alla är 16 år gamla som ska framföra ett specialarbete som de har arbetat med. De fyra tjejerna heter: Åsa Karlsson som är den som har samlat ihop sina 3 bästa tjejkompisar i klassen för att framföra deras specialarbete, Moa Adamsson, Anna johansson och Helena Svensson, även hon 16 år gammal. Åsa Karlssons favoritämenen är litteratur, historia och arkeologi. Hon är särskilt inspirerad av den engelske 1900- tals författaren David Lodge`s ena roman som heter: " Nice Work": En av huvudpersoenrna i " Nice Work" är en tjej som heter Dr. Robyn Penrose. Dr. Robyn Penrose är doktorand i engelsk litteratur med särskild inriktning mot den engelska industriromanen med världsberömda engelska 1800- tals författare så som till exempel Charles Dickens, Elizabeth Gaskell och de 3 systrarna Bronte. Charlotte Bronte, Emily Bronte och Anne Bronte. Dr. Robyn Penrross universitet som heter Rummidge Universitet som ska ligga i den fiktiva engelska staden Rummidge i mellersta England chef på engelska institutionen där Dr. Robyn Penrose är anställd, Mr. Philip Swallow får i uppgift att utse en av hans anställda till att gå som en " skugga" åt en fabrikschef som heter Mr. Vic WIlcox på dennes fabrik Pringlès som ligger i en stadsdel i Rummdige där Dr. Robyn Penrose aldrig har satt sin fot. Det ska visa sig att de två har mycket att lära av varandras yrken. 

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så tjejer"! "I dag har jag tänkt att det får bli du Anna som ska framföra din del av det du kommit fram till i arbetet med ert specialarbete".
Anna  Johannson iklädd i moderna kläder hoppar fram. Hon säger:
" Hej allihopa" ! " Jag heter  Helena Svensson": " Jag tänkte fortsätta att berätta hur det var då då jag var på klassresda med min klass då jag gick i 6:an här på Mellanhöjdsskolan": " Här får ni uppgifterna att logga in på min blog så att ni kan läsa om det".

Den hemska klassresan, forts.
Av: Marika Frykholm


Helena hittade ingenting som kunde tyda på vart spåren hon hade sett kunde leda till. Hon blev mycket besviken. Då hon återvände till lägergården på Ekerö stod hennes mammas bil där och väntade på henne. Hennes mamma var jättearg. Hon frågade Helena hela vägen hem var hon hade varit, varför hon hade missat bussresan med resten av klassren hem till Stockholm. Helena visste att det var idiotiskt gjort av henne att sticka iväg själv så hon berättade som sanningen var, att hon hade hört ett intressant föredrag om en spökande arkeologisk doktorand som skulle hålla till på platsen runtomkring lägergården där hennes klass hade varit över helgen. Helenas mamma tyckte att det var den löjligaste historia hon hade hört. Särskilt som hon sen fick höra att den arkeologiska doktoranden skulle spöka omkring på platsen runtomkring lägergården tills hon fick sin akademiska titel. Det bara skrattade Helenas mamma åt. Helena blev vidare utskälld av sin pappa då hon kom hem och gick och lade sig på humör.

Men Helena bestämde sig ändå för att hon vid första bästa tillfälle skulle åka tillbaka till lägergården ute på Ekerö och ta reda på mera fakta om den spökande arkeologiska doktoranden. Med det beslutet somnade hon och sov gott tills morgonen därpå.

Mia Svensson, ( klasslärare, bekymrat):
" Men snälla Anna": " Helena står ju alldeles här bredvid dig":
Det blir alldeles mörkt i klassrummet. Då ljuset tänds är Anna Johansson iklädd moderna kläder borta. Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så allihopa" ! " Tack ska ni ha för idag": " Jag tycker att vi låter dig Helena ta över där Anna blev tvungen att avsluta idag imorgon":
Anna Johansson, ( som nu är tillbaka i klassrummet iklädd sina vanliga kläder, upprört):
" Men det är väl inte mitt fel att..."?!
Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så" ! " Tack ska ni ha för idag allihopa" ! " Vi ses imorgon"!
Exit de fyra tjejerna och resten av klassen. 



lördag 1 mars 2025

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasieskola på söder i Stockholm. Fyra tjejer som alla är 16 år gamla som ska framföra ett specialarbete som de har arbetat med. Åsa Karlsson som är den som har samlat ihop sina tre bästa tjejkompsiar i klassen för att framföra specialarbetet som de har arbetat med har som favoritämnen litteratur, historia och arkeologi. Hon är särskilt inspirerad av den engelske 1900- tals  författaren David Lodge`s  ena roman: " Nice Work":  En av huvudpersonerna i  " Nice Work" är en tjej som heter Dr. Robyn Penrose. Dr. Robyn Penrose är doktorand i engelsk litteratur med särskild inriktning mot den engelska industriromanen med världsberömda engelska 1800- tals författare så som till exempel Charles Dickens, Elizabeth Gaskell och de 3 systrarna Bronte. Charlotte Bronte, Emily Bronte och Anne  Bronte. Dr. Robyn Penrose`s  chef på engelska  institutionen vid Dr. Robyn Penrose`s unviersitet som heter Rummidge Universitet som ligger i den fiktiva engelska ss staden Rummidge i mellersta England, Mr. Philip Swallow får i uppgift att skicka en av sina anställda kolleger att gå som " skugga" åt en fabrikschef på en fabrik som heter Pringle`s som ligger i en stadsdel i staden Rummidge där Dr. Robyn Penrose aldrig har satt sin fot. Det blir Dr. Robyn Penrose som får i uppgift att vara " skugga" åt fabrikschefen Mr. Vic Wilcox på hans fabrik Pringle`s. Hon ska vara där en dag i veckan hela terminen. Det ska visa sig att de två har mycket att lära av varandra. 
Åsa Karlssosn tre bästa  tjejkompisar som har samarbetat med henne om specialarbetet som de ska framföra heter: Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hon 16 år gammal.

Mia Svensson, ( klasslärare):
"Då så tjejjer""! " Jag tycker att vi börjar med dig Moa så får du berätta vad du har kommit fram i ditt arbete med ert specialarbete idag":

Moa Adamsson hoppar fram framför gruppen iförd moderna kläder istället för sina egna.
Moa Adamsson, ( elev):
" Hej"! " Jag heter Helena Svensson och jag ska fortsätta att berätta för er om den klassresan som jag var på då jag gick i 6:an här på Mellanhöjdsskolan med min klass då vi åkte på klassresa till Brukskvista lägergård på Adelsö utanför Stockholm. " Jag ska ge er uppgifterna till min blog så att ni kan läsa om hur det gick vidare på den resan":

Den hemska klassresan
Vem var arkeologen?
Av: Marika Frykholm


Helena låg med täcket över huvudet. Försiktigt kikade hon upp.
Till sin förvåning såg hon sin fröken, Mia Svensson stå i dörröppningen. ” Skrämde jag dig Helena”? Frågade Mia. ” Ja, det gjorde du”, svarade Helena. ” Jag var bara i köket för att kolla att jag hade släckt ordentligt”, fortsatte Mia. ” Det hade jag. Nu kan du fortsätta sova, gonatt”, sa Mia och gick ut och stängde sovsalsdörren efter sig.

Dagen efter pratade hela klassen om den kusliga filmen om arkeologen som inte kunde finna frid förrän hon hade fått sin akademiska titel. Vem hon kunde ha varit. Varför hon hon inte hade fått sin titel. Hur kunde det vara så viktigt? Helena ville inte lyssna. Hon bestämde sig för att gå ut och titta på fältet bredvid lägergården Brukskvista och se efter där den spökande arkeelogen hade arbetat innan hon tragiskt nog försvann.

Helena klättrade över staketet till fältet bredvid lägergården Brukskvista. Hon gick omkring och tittade på ängen där arkeologen hade haft sin sista utgrävning innan hon hade försvunnit. Det såg itne särskilt spännande ut. Bara en massa grönt gräs och kossor som betade på ängen. Inte ett dugg spännande eller det minsta kusligt. Besviken gick Helena tillbaka till lägergården. Då hon till sin förskräckelse såg bussen med hela hennes klass rulla ut från gården. Helena hojtade till. Men det var såklart ingen som hörde henne. Hur skulle hon nu ta sig tillbaka till Stockholm? Hon hade inga pengar att ta sig in till stan för. Hon bestämde sig för att gå in på lägergården och ringa till sina föräldrar så att de kunde komma och hämta henne. Men hennes mamma sa att det tidigaste dom kunde komma var först dagen efter. Vad skulle hon nu göra?

Mia Svenssn, ( klasslärare, bekymrat)::
# Men snälla Moa"!" " Hur mår du egentligen"? " Helena står ju alldeles här bredvid dig":

Det blir alldeles mörkt i klassrummet. Då ljuset tänds är Moa Adamsson iförd de moderna kläderna borta. 
Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så allihopa" ! " Jag tycker att vi fortsätter med dig Anna så får du fortsätta där Moa blev tvungen att avbryta idag imorgon istället".
Moa Adamsson,( iförd sina vanliga kläder är nu tillbaka i klassrummet, upprört):
" Men det är väl inte mitt fel att..."?!
Mia Svensson, ( klasslärare):
" DÅ så"! " Tack ska ni ha allihopa"! " Vi ses imorgon"!
Exit de fyra tjejerna och resten av klassen. 

fredag 28 februari 2025

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasieskola på söder i Stockholm. Fyra tjejer som ska framföra ett specialarbete som de har arbetat med. De fyra tjejerna är alla 16 år gamla och heter: Åsa Karlsson, som är den som har samlat ihop sina 3 bästa tjejkompsiar i klassen för att framföra detta specialarbete som de har arbetat med. Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson även hon 16 år gammal. Åsa Karlssons favoritämnen är litteratur, historia och arkeologi. Hon är särskilt inspirerad av den engelske 1900- tals författaren David Lodge`s ena roman som heter: " Nice Work". En av huvudpersonerna i " Nice Work" är en tjej som heter Dr. Robyn Penrose. Dr. Robyn Penrose är doktorand i engelsk litteratur med särskild inriktning mot den engelska industriromanen med världsberömda engelska 1800- tals författare så som till exempel Charles Dickens, Elizabeth Gaskell och de 3 systrarna Bronte. Charlotte Bronte, Emiy Bronte och Anne Bronte. Dr. Robyn Penrose`s universitet ligger i den fiktiva engelska staden Rummidge i mellersta England. Dr. Robyn Penrose`s chef på engelska institutionen vid Rummidge Universitet som heter Mr. Philip Swalow får i uppgift att skicka en av sina kolleger för att vara en " skugga" åt en fabrikschef som heter Mr. Vic Wilcox som är fabrikschef på fabriken Pringle`s som ligger i en stadsdel i staden Rummidge där Dr. Robyn Penrose aldrig har satt sin fot tidigare. Det blir Dr. Robyn Penrose som får i uppgift att gå som " skugga" åt fabrikören Mr. Vic Wilcox på fabriken Pringle`s. Det ska visa sig att de två har mycket att lära av varandra.

Mia Svensson, ( klassslärare):
" Då  så tjejer"! " Idag har jag tänkt att det blir du Anna som ska framföra vad du har kommit fram till i arbetet med ert specialarbete".

Anna hoppar framför gruppen iklädd moderna kläder. 

Anna Johansson:
" Hej""! " Jag heter Helena Svensson och jag ska fortsätta att berätta för er hur det var när jag åkte med min klass på klassresa till Brukskvista lägergård som ligger på Adelsö utanför Stockholm då jag gick i 6:an här på Mellanöjdsskolan"!: " Här får ni uppgifterna om hu ni loggar in på min blog":

Den hemska klassresan Helena ser en spännande lapp på anslagstavlan Helena var ute och gick utanför lägergården Brukskvista. Hon tänkte på sin upplevelse i köket natten före då hon hade mött sin fröken, Mia Svensson i köket på Brukskvista och trott att hon var ett spöke eftersom hon hade haft sitt vita, fladdriga nattline på sig. Tänk att vara så lättlurad! Hon stannade framför en anslagstavla borta vid ett cafè som låg inärheten av lägergården. Där hängde massor av lappar med information om borttappade katter och vad som hände på orten som låg närmast Brukskvista. Plötsligt upptäckte hon en lapp där det stod om ett föredrag som skulle hållas på ortens hembydgsförening. Det stod: ” Kom och lyssna på en spännande arkeologi- föreläsning om vikingafältet inärheten av lägergården Bruksvista! Spännande historier samt fika till självkostnadspris utlovas”! Helena blev nyfiken. Hon var visserligen inte ett dugg intresserad av arkeologi men föreläsningen skulle hållas samma dag, lördag eftermiddag kl 17 i hembygdsförenings lokaler och det lät som ett utmärkt sätt att slippa hänga med Ylva och dom i klassen hela tiden och få vara för sig själv en liten stund. Helena bestämde sig. Hon tänkte smita iväg alldeles själv utan att säga något till deras fröken Mia. Hon promenerade iväg i raskt tempo för att hinna i tid till föredraget. Då hon kom fram till hembygdsföreningens möteslokal var där fullt med folk som skulle lyssan på föredraget. Precis som det hade stått på lappen kunde man köpa kaffe, eller saft och en bulle. Helena köpte en kaffe- hon var ju på rymmen! Och tyckte det var spännande att dricka kaffe utan någon förälder med sig. Hon köpte en bulle till kaffet och gick och satte sig tillsammans med dom andra deltagarna på mötet. Föredragshållaren, som hette Louise Persson pratade mycket och länge. Helena blev orolig att inte hinna tillbaka till lägergården innan det blev mörkt Men en sak som fördragshållaren pratade om fångade hennes intresse. Louise Persson sa: ” På lägergården Brukskvista finns det en ryslig spökhistoria om en gammal doktorand som spökar omkring nattetid iklädd ett långt, vitt, fladdrigt nattlinne med långa ärmar. Hon hette Lena Andersson och det sägs att hon spökar för att hon inte fick disputera i arkeologi efter att ha varit med vid utgrävningarna på vikingagravfältet inärheten av Bruksvista lägergård. Först då hon har fått sin akademiska titel sägs det att hon ska finna frid”. Helena ryste till. Hennes fröken Mia Svensson hade den föregående natten överraskat henne i köket och hade då varit iklädd ett långt, vitt nattlinne med fladdriga ärmar!

Mia Svensson, ( kalsslärare):
" Men snälla Anna hur mår du egentligen"? " Helena står ju alldeles här bredvid dig"!
Det blir alldeles mörkt i klassrummet. När ljuset tänds är Anna iförd de moderna kläderna borta.

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så tack ska ni ha allihopa": " Jag tänkte att det får bli du Helena som får ta vid där Anna blev tvungen att sluta idag imorgon":

Anna Johansson,( som nu är tillbaka i klassrummet iklädd sina vanliga kläder; upprört:
" Men det är väl inte mitt fel att.."?!
Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så"! " Tack ska ni ha allihopa" ! " Då ses vi imorgon"!
Exit de fyra ttjejerna och resten av klassen. 

onsdag 26 februari 2025

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasieskola. Fyra tjejer som ska framföra ett specialarbete som de har arbetat med. De fyra tjejjerna heter:Åsa Karlsson som är den som har samlat ihop sina 3 bästa tjejkompisar i klassen för att framföra specialarbetet), Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson, även hon 16 år gammal. Åsa Karlssons favoritämnen är litteratur, historia och arkeologi. Hon är särskilt inspirerad av den engelske 1900- tals författaren David Lodge`s ena roman: " Nice Work": En av huvudpersonerna i " Nice Work" är en tjej som heter Dr. Robyn Penrose. Dr. Robyn Penrose är doktorand i engelsk litteratur med särskilt inriktning mot den engelska industriromanen med världsberömda engelska 1800 tals författare så som till exempel Charles Dickens, Elizabeth Gaskell och de 3 systrarna Bronte. Charlotte Bronte, Emily Bronte och Anne Bronte. Dr. Robyn Penrose`s universitet som ligger i den fiktiva engslka staden Rummidge som ska föreställa vara i melleresta England  chef på hennes engelska institution, Mr. Philip Swallow får i uppdrag att skicka en av sina anställa som en " skugga" till fabrikören Mr. VIc WIlcox fabrik Pringlès. Det blir Dr. Robbyn Penrose som får åta sig den uppgiften och hon har aldrig satt sin fot tidigare den del som fabriken Pringl`s ligger i. Det ska visa sig att Mr. Vic Wilcox och Dr. Robyn Penrose har mycket att lära av varandras yrken. 

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så tjejer". " Jag tänker att idag får vi återigen lyssna till vad du Åsa har kommit fram till i arbetet med ert specialarbete".
Åsa Karlsson iklädd i moderna kläder hoppar fram. Hon säger:
" Hej allihopa"! " Jag heter Helena Svensson och jag ska berätta för er hur det var då jag gick i 6:an här på Mellanhöjdsskolan och vi åkte på klassresa till Brukskvista lägergård som ligger på Ekerö utanför Stockholm. " Jag ska visa er hur ni kommer in på min blog för att läsa om det".

Den hemska klassresan
Vem var arkeologen?
Av: Marika Frykholm


Helena låg med täcket över huvudet. Försiktigt kikade hon upp.
Till sin förvåning såg hon sin fröken, Mia Svensson stå i dörröppningen. ” Skrämde jag dig Helena”? Frågade Mia. ” Ja, det gjorde du”, svarade Helena. ” Jag var bara i köket för att kolla att jag hade släckt ordentligt”, fortsatte Mia. ” Det hade jag. Nu kan du fortsätta sova, gonatt”, sa Mia och gick ut och stängde sovsalsdörren efter sig.

Dagen efter pratade hela klassen om den kusliga filmen om arkeologen som inte kunde finna frid förrän hon hade fått sin akademiska titel. Vem hon kunde ha varit. Varför hon hon inte hade fått sin titel. Hur kunde det vara så viktigt? Helena ville inte lyssna. Hon bestämde sig för att gå ut och titta på fältet bredvid lägergården Brukskvista och se efter där den spökande arkeelogen hade arbetat innan hon tragiskt nog försvann.

Helena klättrade över staketet till fältet bredvid lägergården Brukskvista. Hon gick omkring och tittade på ängen där arkeologen hade haft sin sista utgrävning innan hon hade försvunnit. Det såg itne särskilt spännande ut. Bara en massa grönt gräs och kossor som betade på ängen. Inte ett dugg spännande eller det minsta kusligt. Besviken gick Helena tillbaka till lägergården. Då hon till sin förskräckelse såg bussen med hela hennes klass rulla ut från gården. Helena hojtade till. Men det var såklart ingen som hörde henne. Hur skulle hon nu ta sig tillbaka till Stockholm? Hon hade inga pengar att ta sig in till stan för. Hon bestämde sig för att gå in på lägergården och ringa till sina föräldrar så att de kunde komma och hämta henne. Men hennes mamma sa att det tidigaste dom kunde komma var först dagen efter. Vad skulle hon nu göra?

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Men snälla Åsa hur mår du egentligen"? " Helena står ju alldeles här bredvid  dig":
Det blir alldeles mörkt i klassrummet. Då ljuset tänds igen är Åsa Karlsson borta.

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Tack ska ni ha för idag": " Jag tycker att du Moa får ta över där Åsa blev tvungen att sluta idag":

Åsa Karlsson är tillbaka i klassrummet igen iförd sina vanliga kläder.

Åsa Karlsson, upprört:
" Men det är väl inte mtit fel att:::"?!
Mia Svensson:
" Då så": " Tack ska ni ha allihopa"! " Vi ses imorgon"!
Exit de fyra tjejerna och resten av klassen.

tisdag 25 februari 2025

Åsas specialarbete/ Ett manus skrivet av: Marika Frykholm

 Ett klassrum på Mellanhöjdsskolans gymnasieskola på söder i Stockholm. Fyra tjejer som alla är 16 år gamla och som går dramaprogrammets första år ska framföra ett specialarbete som de har arbetat med. De fyra tjejjerna heter: Psa Karlsson som är den som har dragit med sina 3 bästa tjejkompisar i klassen, som heter: Moa Adamsson, Anna Johansson och Helena Svensson även hon 16 år gammal. Åsa Karlssons favoritämnen är litteratur, historia och arkeologi. Åsa Karlsson är särskilt inspirerad av den engelske 190- tals författaren David Lodge`s  ena roman som heter: " Nice Work": Den ena huvudpersonen i " Nice Work" är en tjej som heter Dr. Robyn Penrose. Dr. Robyn Penrose är doktorand i engelsk litteratur med särskild inriktning mot den engelska industriromanen med världsberömda engelska 1800- tals författare så som till exempel Charles Dickens, Elizabeth Gaskell och de 3 systrarna Bronte. Charlotte Bronte, Emily Bronte och Anne Bronte. Dr. Robyn Penrose`s chef på eengelska institutionen vid Rummidge universitet, Mr Philip Swallow får i uppdrag att arrangera ett utbyte mellan universitetsvävrlden och industrivärlden. Han skickar Dr. Robyn Penrose att vara en " skkugga" åt fabrikschefen för en fabrik som heter Pringlès, fabrikören heter Mr. Wic Wilcox att " skugga"honom en dag i veckan under hela terminen. det ska visa sig att de två har mycket att lära av varandras yrken. 

Mia Svensson, ( klasslärare):
" Då så tjejjer": " Idag tänkte jag att Helena Svensson ska framföra sin del av ert specialarbete":

Men Åsa Karlsson iförd i moderna kläder hoppar fram och säger:
" Hej"! " Jag heter Helena och jag ska berätta för er om då jag var på klassresa när jag gick i 6:an här på Mellanhöjdsskolan för flera år sedan då vi åkte till Brukskvista lägergård på Ekerö utanför Stockholm": J" Jag ska nu visa er hur ni loggar in på min blogg där ni kan läsa om min upplevelser på Brukskvista lägergård":

Den hemska klassresan
Helenas natt på lägergården Brukskvista
Av: Marika Frykholm


Helena visste inte vad hon skulle ta sig till. Hela hennes klass hade åkt från lägergården Brukskvista och lämnat henne ensam kvar. Hennes fröken, Mia Svensson hade ringt upprepade gånger till hennes mobil och frågat om inte hennes föräldrar ändå kunde komma och hämta henne. Men Helena hade svarat att varken hennes mamma eller pappa hade tid förrän tidigast måndag morgon att komma ut till Ekerö och hämta henne på Brukskvista.

Helena gick omkring på Brukskvista. Som tur var så fanns det lite smörgåsar kvar i köket som hon kunde ta till middag. Och det fanns lite saft i en tillbringare i kylskåpet. Så Helena tog sig saft och smörgåsar till middag och åt det ensam i lägergårdens matsal.

Helena kände sig olustig. Det var antagligen den ruskiga spökhistorien om arkeologen som försvann som sades spöka om hon inte fick sin akademiska titel. Helena bestämde sig för att det var bäst att gå och lägga sig tidigt och sova bort större delen av den här kvällen och natten så att det blev morgon fort.

Helena sov natten igenom och drömde ingenting. Hon vaknade tidigt på måndag morgon. Av någon anledning kände hon sig fortfarande lika olustig som innan hon gick och lade sig. Hon gick ut ur lägergården och fram till staketet som skilde lägergården från fältet där arkeologen sades ha försvunnit. Helena ropade till. I gräset framför staketet syntes fotspår! Fast hon visste att hon hade varit ensam på lägergården hela natten. Helena visste inte vad hon skulle ta sig till. Men nyfikenheten tog övertaget och hon klättrade snabbt över staketet och började följa fotspåren i gräset på andra sidan staketet för att se vart dom kunde leda.

Det blir alldeles mörkt i klassrummet. Ljuset tänds. Då är Åsa Karlsson iförd sina moderna kläder borta.

Mia Svensson, ( klassläraare):
" Då så jag tycker att vi låter Moa ta vid där Åsa blev tvungen att avsluta här imorgon": " Tack ska ni ha för idag": 
Men Åsa Karlsson är tillbaka i klassrummet igen. 
Åsa Karlsson upprört:
"Men det är väl inte mitt fel att:::"?!
MIa Svensson, ( klasslärare):
" Då så tack ska ni ha allihopa för idag": " VI ses imorgon"!
Exit de ffyra tjejerna och resten av klassen.