söndag 28 november 2021

Moas specialarbeeta/ Novell skriven av: Marika Frykholm

 Jag heter Moa Adamsson. Jag är 16 år gammal och går på Blcokshusgymnasiet på söder i Stockholm. Jag håller på med ett specialarbete som vår lärare, Kristina Svensson har sagt att vi ska göra.


Jag har bestämt att skriva om Bronte systrarna, Charlotte, Emily och Anne Bronte. Dom levde på 1§800 talet i i Yorkshire i Enlgand. Deras far var präst. Han hette Patrcik Bronte. Dom hade också en bror som hette Branwell Bronte. Han hade mycket problem. Han dog ganska ung. 

Charlotte Bronte är mest känd för att ha skrivit romanen: " Jane Eyre", samt: " Villette", samt även: " Shirley". 

Emily Bronte var systern som skrev den välkända romanen: " Svindlande höjder" som den heter på svenska, eller:" Wuthering Heights" som den heter på engelska.

Systern Anne Bronte skrev romanen: " Agnes Grey". 

Charlotte Bronte tog sig pseudonymen: Acton Bell då hon skrev romanen: " Jane Eyre":

" Jane Eyre" handlar om en föräldrarlös flicka som växer upp med sin elaka rika faster och farbror och sina elaka kusiner. Sedan blir hon skickad till en hemsk internatskola för fattiga flickor som heter Lowood school. Det sägs att den skolan ska ha funnits på riktigt och ha en motsvarighet i verkligheten där Charlotte Brontes äldsta systrar varav den ena hette Maria dog på skolan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar