onsdag 31 oktober 2018

Festen/ Novell skriven av: Marika Frykholm

Festen
Novell skriven av: Marika Frykholm

Det var den sista festen inför jullovet på nationen i studentstaden där jag studerade engelska. Vi stod samlade utanför festlokalen. Festarrangörerna ville att vi skulle blunda och därefter fatta tag i varandras händer. När vi öppnade ögonen skulle vi ta tag i den personen som vi stod närmast till vänster om och den personen skulle sedan vara vår, ” bordskavaljer”/ respektive, ” bordsdam”. Våra festarrangörer verkade mycket nöjda med denna idè. De tyckte säkert att den var superpedagogisk. På det sättet skulle ingen känna sig förfördelad och ingen kunde veta i förväg vem de skulle sitta bredvid under den kommande middagen.
Sittningen hade kommit en bra bit på väg då jag plötsligt upptäckte att något var väldigt fel. Studentsånger hade sjungits, middagen hade påbörjat och förrätten var avklarade, tal hade hållits. Men ändå var det något som absolut inte stämde.
För att få en överblick över alltihopa så reste jag mig ursäktande och gick och ställde mig längst bak i festlokalen för att kunna få en överblick över allthopa. Då jag till min förfäran upptäckte vad som inte stämde: Det gapade av tomma hål på vissa stolar i festlokalen.
Skrikande sprang jag ut från festlokalen, ner för trapporna i nationshuset… Och vaknade kallsvettig i min egen säng hemma i min egen lägenhet. Vilken tur! Det var bara en dröm. Och det var idag som den riktiga festen skulle hållas.
Jag tog god tid på mig att välja en lämplig klänning och vettiga skor och handväska. Sedan gick jag ut och windowshoppade hela dagen eftersom det var en lördag som festen skulle hållas.
Då jag kom fram till festlokalen upptäckte jag till min förvåning att det hela utspelade sig precis som i min hemska dröm: Vi fick fatta tag i varandras händer, blundandes och då vi öppnade ögonen så var det den person som stod närmast oss till vänster som skulle bli vår bordskavalejer/ respektive bordsdam.Jag stannade inte en sekund längre: Likt Askungen samlade jag ihop min klänning och rusade gallskrikande därifrån.
Ett par månader senare hade jag fått jobb i cafèet på min nation i studentstaden där jag studerade engelska. Jag hörde rykten: Det talades om ett konstigt nationshus i staden där jag studerade där dom brukade hålla sittningar och gasqer= Fina middagar som man kommer uppklädd till, samt baler där det sades att det hände konstiga saker. Man trodde till och med att det eventuellt kunde tänkas att det spökade där.
Jag hade blivit bekant med en tjej som hette Kristina Nordenstam på caèet på nationen där jag jobbade. Då vi hade hört om dessa rykten om att det hölls studentfester, gasker och sittningar och baler i ett nationshus där det sades spöka började vi bli nyfikna.
Vi besökt att övervinna vår rädsla och skriva upp oss på att skriva upp oss på den nästkommande sittningen på den nationen som låg i centrum av studentstaden där vi studerade. Kristina Nordenstam studerade biologi på universitetet.
Vi valde ut de kläder vi skulle ha tillsammans samt handväskor och kvällen då sittningen skulle gå av stapeln gick vi tillsammans till nationshuset där det sades att spöka. Vi var både rädda, nyfikna och samtidigt mycket spända på vad som väntade oss på sittningen.

Sittningen började på samma sätt som den förra gången med att vi fattade varandras händer, blundandes och den personen som stod till vänster om oss blev tilldelad oss som vår bordskavaljer/
Respektive bordsdam. Men den här gången stålsatte jag mig och sprang inte därifrån skrikandes utan följde efter min bordskavaljer samt min nya kompis Kristina Nordenstam in till festlokalen.
Det hölls tal, och sjöngs studentsånger och vi hade hunnit till desserten då jag upptäckte att det var något fel. Flera stolar runt bordet där jag och min bordskavaljer befann oss gapade tomma. Det satt ingen på dom. Jag bet ihop tänderna.
Då plötsligt släcktes ljuset i festlokalen. Allt blev mörkt. Då det tändes igen hördes flera studentskor ropa att deras väskor var försvunna.
Någon eller några hade tagit dom under tiden som det blev beckmörkt i festlokalen. Jag började undra: Rörde det sig i själva verket om tjuvar än om spöken det där mystiska som sades hända här i nationshuset där de populära sittningarna, gasqerna och balerna hölls?
Min bordskavaljer visade sig heta Pelle Rosander och han hade varit mycket hjälpsam och uppmärksam under hela sittningen. Nu erbjöd han sig tillsammans med några andra av hans manliga studentkamrater som hette Kalle och Nicklas att hjälpa till att bringa reda i oordningen som hade uppstått då studentskornas handväskor hade försvunnit.
I den allmänna villervallan så hade man även glömt att lägga märke till att de tomma gapande hålen på stolarna där det inte suttit några festdeltagande studenter fortfarande gapade tomma.
Men plötsligt urartade det sig igen. Jag såg Pelle Rosanders kamrater Kalle och Nicklas i färd med att smussla undan stora svarta plastkassar sådana som man brukade slänga bestick, tallrikar och glas i efter festerna på väg mot dörren.
Snabbt ringde jag polisen. Det verkade inte bättre än att det var Pelle Rosanders kamrater Kalle och Nicklas som varit bovarna i dramat.
Polisen var snabbt på plats och det visade sig sorgligt nog precis vara så att fallet var att det var Kalle och Nicklas som hade snott damernas handväskor under själva sittningen.
Det visade sig också att det var de som hade organiserat bordsplaceringen så att de gapande stolarna där inga studenter hade suttit under själva sittningen med flit hade gapat tomma eftersom det var de som hade organiserat det hela.

Men min bordskavaljer Pelle Rosander bjöd chevalereskt med sig mig och min nya väninna Kristina Nordenstam och hennes bordskavaljer som visade sig heta Anders Karlsson att gå på efterfest till ett av de andra nationshusen i studentstaden där vi alla studerade.
På efterfesten hörde vi talas om liknande incidenter på andra sittningar runtom om i studentstaden som visade sig ha ägt rum samma lördagkväll.
Mina nya kamrater Kristina Nordenstam, Anders Karlsson och min egen bordskavaljer Pelle Rosander gick iväg till våra respektive studentbostäder och hoppades på att vi skulle kunna skriva upp oss på flera kommande liknande spännande sittningar som den vi hade bevittnat denna lördagkväll i maj.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar