fredag 25 mars 2022

Engelskt radiodramaprogram: Den engelska 1800- tals romanen: " Agnes Grey"/ Av den engelska 1800- tals författarinnan: Anne Bronte/ Jag är inspirerad av den engelske 1900- tals författaren: David Lodge`s roman: " Nice Work/ Recension skriven av: Marika Frykholm

 Jag har lyssnat till nästan hela det engelska radiodrama prgrammet av radiodramat uppspelningen av den engelska 1800- tals författarinnan: Anne Bront`s roman: " Agnes Grey". '

" Agnes Grey" av den engelska 1800- tals författarinnan: Anne Bronte handlar om den fattiga guvernanten Agnes Grey och hur hennes liv som guvarnant åt rika familjer i 1800- talets England ter sig.

Först hamnar den enga flickan Agnes Grey som då endast är 19 år gammal hos en mycket rik familj där barnen är helt förfärligt bortskämda och jobbiga. Sedan hamnar hon hos en familj som har två rika, och mycket bortskämda döttrar varav den ena, Miss Rosalie Muaray, sedan hon har sin debutant bal får för sig att först erövra den ena prästen och sedan den andra, Mr. Weston som den fattiga guvernanten Agnes Grey blir oerhört förälskad i och så småningom också, ( spoiler alert!) gifter sig med.

När Agnes Grey kommer tillbaka till Horton Lodge efter  julledigheten så finner hon att Miss Rosalie Murray är helt upptagen av vilka " erövringar" av diverse olika herremän som hon har gjort på sin debutant bal. Och hur charmig hon var på denna debutantbal. Medan Miss Matilda Murray är helt upptagen av att hon har fått en ny märr. Det har kommit en ny präst till kyrkan som Horton Lodge tillhör. Han heter Mr. Weston. Miss Rosalie Murray och Miss Matilda Murray tycker att han är vansinnigt ful och tråkig. Medan Agnes Grey finner honom mycket intelligent och intressant att lyssna till hans predikningar och då han läser texten i kyrkan. 

Agnes Grey och hennes mor då fadern dör startar en skola tillsammans. Agnes Grey blir bjuden till Asby Park i Horton av sin föredetta elev, Mrs. Rosalie Asby som är mycket olycklig i sitt nya liv som hon trånade efter, som ung och ogift. Nu som Mrs. Lady Asby av Asby Park är hon istället för att lycklig över att ha blivit precis så rik som hon hade hoppats på, istället djupt olycklig. Mrs. Rosalie Asby säger vid avskedet till Agnes Grey att hon skulle ge, 10 världar för att bli sitt gamla jag igen". 

Jag vill varmt rekommendera det engelska radiodramat uppspeplningen av den engelska 1800- tals författarinnan: Anne Brontes roman: " Agnes Grey"!( I skrviande stund i mars 2022 finns detta engelska radio drama uppspelning att lyssna till på internet. För mig som läst boken och verkligen tycker mycket om den så uppskattar jag den mycket skickliga uppläserskan och de skådespelarna som spelar guvernanten Agnes Grey, Mr. Weston Miss Rosalie Murray, Mrrs. Murray och de överiga skådespelarna väldigt mycket. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar