måndag 22 mars 2021

Tillbaka till Sigtuna/ Novell skriven av: Marika Frykholm

 När Oskar Lundkvist kom och hämtade Helena den följande lördagen hemma hos hennes fosterföräldrar, Thomas och Eva Svensson och deras barn, David, Jakob, Helena, och Karin Svensson på Vasavägen 26 i Stocksund, så var Helena mycket spänd och förväntansfull inför deras resa till Sigtuna.

Väl i Sigtuna så åkte de direkt till Sigtuna Vikingamuseum. Där bland alla fornlämningar tyckte Helena att hon på avstånd, borta vid entrèn till Sigtunas Vikingamuseum såg mannen Bertil Karlsson som för flera år sedan hade slagit ned henne ute på ägorna till Brukskvistas ute på Ekerös lägergård. 

Helena sprang direkt bort mot Sigtuna Vikingamuseums entrè, plockade fram sin mobil och tog ett kort på mannen som hon tyckte liknade Bertil Karlsson.

Sedan rusade hon ut från Sigtunas Vikingamuseum till den närmaste busshållplatsen och tog bussen tillbaka till Stockholm. 

Väl i Stockholm gick hon direkt till den närmaste polisstationen. Det visade sig vara densamma polisstationen som hon hade besökt tidigare. Och den jourhavande polismannen var den samme som den förra gången hade tagit emot henne.

Han tittade på Helenas foto av den mannen som hon tyckte liknade Bertil Karlsson. Ringde direkt till Helenas fosterfar, Thomas Svensson, som genast satte sig i bilen och åkte från deras villa på Vasavägen till den polisstationen som Helena befanns sig på. Thomas Svensson körde iväg med Helena till den barn- och ungdomsspykiatriska avdelningen där hon hade visstats tidigare.

Liksom de förra gångerna fick hon åka med färdtjänst till Mellanhöjdsskolan och delta i alla sina lektioner med sin åttonde klass på Mellanhöjdsskola på söder i Stockholm. Sedan blev hon tillbakaskjutsad till den barn- och ungdomspsyiatriska avdelningen som hon hade vistats på tidigare.

Efter en vecka skulle hon släppas ut. Då på fredagen kontaktade Oskar Lundkvist, Brukskvistas hembygdsförenings ordförande Helena. Han hade en idè om att de skulle åka tillbaka till den hällristningen i Vallentuna kommun norr om Stockholm och ordna en till utgrävning såfort Helena kommit hem till sin fosterfamilj på Vasavägen 26 i Stocksund igen den kommande lördagen.

Helena var spänd av förväntan. Det skulle bli jätteroligt att åka tillbaka till hällristningen i Vallentuna tyckte hon. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar