fredag 13 mars 2020

En arkeologisk utgrävning vid Jarlabanke bro/ Novell skriven av: Marika Frykholm


Den kommande lördagen hämtade Oskar Lundkvist upp Helena från hennes fosterfamilj, familjen Thomas och Eva Svensson och deras fyra barn, David, Jakob, Kristina och Maria Svensson på Vasavägen 26 i Stocksund i Danderyd med sin bil. 
Oskar Lundkvist och Helena åkte tillsammans till Jarlabanke bro som ligger i Täby kommun och som består av sex stycken kvarvarande runstenar som vikingamannen Jarlabanke som på sin tid ägde nästan hela Täby kommun lät resa på vikingatiden.( Referens hämtad om Jarlabanke och hans farmor Estrid på Wikipedia:)  
Väl framme vid Jarlabanke bro och runstenarna promenerade Oskar Lundkvist och Helena tillsammans till skogspartiet intill Jarlabanke bro. De påbörjade sin arkeologiska utgrävning då Helena plötsligt vände sig om och såg mannen i den svarta hatten stående borta på bilparkeringen. 
Helena sprang bort mot bilparkeringen, hon insåg i en hast att hon hade lämnat Oskar Lundkvist utan att säga hejdå. I farten plockade hon upp sin mobil ur sin jeansficka och tog springandes ett kort av mannen i den svarta hatten med sin mobilkamera. 
Direkt därpå tog hon bussen tillbaka in till Stockholm där hon vände sig direkt till den jourhavande polismannen på densamma polisstationen där hon hade varit förra gången. Hon var helt säker på att mannen i den svarta hatten vid Jarlabanke bros bilparkering var Bertil Karlsson som hade slagit ned henne på ängarna på ägorna bortanför staketen vid hagarna vid Brukvkistas lägergård på Adelsö utanför Stockholm för flera år sedan. 
Men den jourhavande polismannen kontaktade genast Helenas fosterfar Thomas Svensson som direkt satte sig i bilen och åkte och hämtade Helena från polisstationen och förde henne tillbaka till den barn- och ungdomspsykiatriska avdelningen där hon hade varit inlåst förra gången. 
Liksom förra gången fick Helena komma ut endast på morgrnarna för att då bli hämtad av färdtjänst och med färdtjänst åka till Mellanhöjdens skola och där delta i sin åttonde klass lektioner hela dagen. För att på eftermiddagen bli hämtad med färdtjänsten och förd tillbaka till barn- och ungdomspsykiatriska avdelningen där hon hölls inlåst över nätterna. 
Mot slutet av veckan blev hon utsläppt eftersom Oskar Lundkvist hade lyckats identifiera kortet som Helena hade tagit av mannen i den svarta hatten. Oskar Lundkvist hade ett förslag att de den kommande lördagen tillsammans skulle åka på en arkeologisk utgrävningsexpedition vid Uppsala högar som är sju stycken ganska höga vikingagravar strax utanför Uppsala.  
Helena blev eld och lågor. För henne kunde den kommande veckan inte gå fort nog. Hon såg mycket förväntansfullt fram emot den kommande lördagens arkeologiska expedition vid Uppsala högar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar