torsdag 19 mars 2020

Tillbaka till Sigtuna/ Novell skriven av: Marika Frykholm



Den kommande lördagen kom Oskar Lundkvist och hämtade Helena hemma hos hennes fosterfamilj, Thomas och Eva Svensson och barnen David, Jakob, Kristina och Maria Svensson på Vasavägen 26 i Stocksund i Danderyd. De satte sig i Oskar Lundkvists bil och åkte till Sigtuna. 
Väl i Sigtuna gick de först på en guidad rundvandringstur. Sedan åt de lunch på detsamma cafèet där de de förra gångerna hade fikat.  
Efter lunchen gick de tillbaka till vikingamusèet. Väl på vikingamusèet just som de höll på och titta på en utställning om Birka såg Helena en man i en svart hatt borta vid entrèn till vikingamusèet. Hon tyckte genast att hon kände igen den mannen Bertil Karlsson som hade slagit ned henne på ägorna bortanför stakteten i hagarna borta vid Bruksvkistas lägergård på Adelsö utanför Stockholm för flera år sedan. 
Helena övergav Oskar Lundvkist vid montern för Birka utställningen och sprang ikapp mannen i den svarta hatten som nu hängde av sig sin jacka och hatt borta vid ingången till vikingamusèet. 
Medan hon sprang plockade hon upp sin mobiltelefon ur jeansfickan och tog snabbt ett kort av mannen som nu inte hade den svarta hatten på sig.  
Sedan rusade Helena ut ur vikingamusèet och bort mot busshållplatsen där hon genast hoppade på bussen tillbaka till Stockholm. 
Då Helena hade kommit tillbaka till Stockholm gick hon direkt till densamma polisstationen där hon hade varit tidigare. Som tur var var det samme jourhavande poliskonstapel som tog emot henne. 
Helena visade kortet av mannen nu utan den svarta hatten. Men poliskonstapeln ringde omdelbart till Helenas fosterfar Thomas Svensson som genast åkte in till Stockholm och hämtade Helena och förde henne tillbaka till densamma barn- och ungdomspsykiatriska avdelningen där hon hade hållits inlåst de förra gångerna. 
Helena fick som vanligt åka med färdtjänst den kommande veckan till och från sina lektioner med sin åttondeklass på Mellanhöjdsskolan på söder i Stockholm. 
Men mot slutet av veckan kontaktade Oskar Lundkvist Helena och fick komma och hämta henne för Helenas fosterfar Thomas Svensson hade varit i kontakt med den jourhavande poliskonstapeln och han hade bekräftat att det var mannen som nu var utan den svarta hatten som var Bertil Karlsson som hade slagit ned Helena för  på ägorna bortanför stakteten vid Brukskvistas lägergård på Adelös utanför Stockholmför flera år sedan. 
Oskar Lundkvist hade som förslag att de skulle återuppta deras arkeologiska expedition vid den hällristningen i Vallentuna den kommande lördagen. Helena blev alldeles till sig av förtjusning. Hon tyckte inte att den kommande veckan kunde gå fort nog. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar