onsdag 2 januari 2019

Romanrecension: " I skuggan av Blå Jungfrun", av: Anna-Karin Andersson/ Recension av: Marika Frykholm

Jag läste en jättebra och mycket spännande barn- och ungdoms spökhistoria som heter: " I skuggan av Blå Jungfrun", av den svenska författarinnan och arkeologen: Anna- Karin Andersson.

" I skuggan av Blå Jungfrun", av: Anna- Karin Andersson handlar om en flicka som heter Therese och som  kommer till ön Blå Jungfrun tillsammans md sin mamma som är arkeolog och som ska till ön Blå Jungfrun för att forska i hur stenåldersmänniskorna levde där och hur de tog sig dit.

Då Therese av en slump hittar ett väldigt gammalt 1600- tals smycke, ett halsband, så börjar det hända underliga saker på ön Blå Jungfrun. På vägen ut mot ön Blå Jungfrun har Therese hört en spännande spökhistoria av kaptenen som styrde båten som tog dom med ut till ön om en fyrvaktar- dotter som också hette Therese och somrpå ön Blå Jungfrun tillsammans med sin far som var fyrvaktare, på 1914- talet- till och med 1918. Denna Therese som  Therese som lever nu på 2000- tallet börjar att kalla " fyrvaktar- Therese", sägs ha blivit mördad av sin far, fyrvaktaren omkring årtalen 1914- 1918.

Då Therese kompis Daniel anländer till ön Blå Jungfrun hittar de en samling brev från Therese som levde på ön Blå Jungfrun 1914- 1918 då det visade sig att det även förekom ett spöke som ska ha varit ännu äldre än den Therese som Therese som lever nu på 2000- talet har fått visioner av. Detta första spöke verkar ha blivit misshandlad och förts till ön Blå Jungfrun ombord på ett skepp som Therese som lever nu på 2000- talet tycker sig ha sett och upplevt i sina visioner som lika gammalt som Wasa- skeppet i Stockholm, det vill säga från omkring 1600- talet, och att några brutala män misshandlade denna första spökande flicka och släpade henne upp på ön Blå Jungfrun och lämnade henne att dö, ensam övergiven och misshandlad, lämnat att dö övergiven av allt och alla, och särskilt av sin far som hon tror sig totalt övergiven av.

Therese som lever nu på 2000- talet börjar forska i och med brevläsningen av " fyrvaktar"- Therese öde och börjar få en aning om att det öde som binder dom alla tre samman är att de alla tre har blivit övergivna av sina pappor.

Jag tycker att barn- och ungdomsspökhistorien, " I skuggan av Blå Jungfrun", som är den första delen av  tre delar, ( varav den andra delen heter: " Skuggsyster", av: Anna- Karin Andersson), är en jättebra spökhistoria, med mycket äventyr, spänning och mycket spännande skriven!

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa barn- och ungdomsspökhistorien,  " I skuggan av Blå Jungfrun", av: Anna Karin Andersson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar