onsdag 2 januari 2019

Romanrecension: " Gruvan", av: Sara Lövestam/ Recension av: Marika Frykholm

Jag har läst en jättebra barn- och ungdomsroman som heter: " Gruvan". " Gruvan" är skriven av den svenska författarinnan: Sara Lövestam. " Gruvan" utspelar sig på skärgårdsön Utö i Stockholms ytterskärgård.

Till ön Utö i Stockholms ytterskärgård kommer flickan Ellen tillsammans med sin pappa, och pappans nya tjej Sofia som Ellen inte gillar för att hon tycker att Sofia har tagit hennes mammas plats. Ellens mamma är på en retreat på två veckor och så är det Ellens tvillingbröder, Jossi och Adrian som är väldigt busiga och som gillar att retas med Ellen.

Ellen bestämmer sig för att första natten på Utö sova i familjens skjul som finns ute på tomten till deras skärgårdshus. Hennes bröder, Jossi och Adrian skrämmer då upp Ellen med att om hon tänker på spöket Utöskräcken så kommer hon att höra rafsande på väggen och sedan kommer han att spöka för henne.

Ellen blir mycket rädd men sover ändå över i skjulet i trädgården. Då hon ligger vaken utan att kunna sova hittar hon en gammal bok i ett hål i väggen efter att ha tyckt sig höra sådant raspande i väggen som hennes båda bröder Jossi och Adrian försökte lura henne att tro att det skulle vara spöket Utöskräcken som tänkte spöka för henne.

Boken visar sig vara skriven av en pojke på 1840- talet som då levde och  bodde på ön Utö och som jobbade som först gick i skolan på Utö och sedan blev tvingad att jobba tillsammans med andra barn och vuxna i gruvorna på Utö vilket var väldigt vanligt att barnen blev tvingade att göra  i 1800- talets Sverige. Gruvan är numera nerstängd och då Ellen som blir alltmer fascinerad av läsningen av pojken Anton Andersons och hans familjs öden som visade sig ha bott i just det skjulet där Ellen sov över den första natten på Utö, bestämmer sig sedan för att förverkliga pojken Anton Andersons dröm att få bli författare med en egen utställning. Ellen som har lässvårigheter skulle egentligen läsa en sommarlovsbok men läsningen av Anton Andersons dagbok tar upp all hennes tid.

Jag tycker att barn- och ungdomsromanen, " Gruvan", av Sara Löwestam är en jättebra bok  och att den innehåller mycket spänning, läsvärd historisk beskrivning av hur barnarbete kunde gå till i gruvorna i 1800- talets Sverige, samt spännande läsning!

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa barn- och ungdomsromanen, " Gruvan", av Sara Löwestam!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar